Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nato kräver oberoende utredning om Aleksej Navalnyj - Stoltenberg: "Oacceptabelt att använda kemiska vapen"

Från 2020
Uppdaterad 04.09.2020 15:47.
Nato kräver oberoende utredning om Aleksej Navalnyj - Spela upp på Arenan

Försvarsalliansen Nato kräver att Ryssland går med på en oberoende utredning om den förgiftade ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Natoländerna säger i ett enhälligt uttalande att utredningen bör utföras av OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen.

Försvarsalliansen Nato höll på fredagen ett extrainsatt möte för att diskutera åtgärder mot Ryssland, efter att Tyskland bekräftade att Navalnyj förgiftades av nervgiftet novitjok. Ett gift som Ryssland har utvecklat, producerat och lagrat i okända mängder.

Natos generalsekreterare, norrmannen Jens Stoltenberg säger att alla 30 medlemsländer enigt fördömde den "fasansfulla" attacken på Navalnyj

- Det finns allvarliga frågor som Ryssland bör svara på eftersom användning av kemiska vapen är ett brott mot internationella normer och regler, konstaterade Stoltenberg efter mötet.

Nato följde därmed EU som på torsdag kväll krävde en oberoende utredning.

Måste avslöja sitt novitjok-program

Nato kräver också att Ryssland redogör för sitt novitjok-program och att det lägger fram alla relevanta uppgifter som OPCW behöver.

Samma nervgift användes i mordförsöken på den ryska ex-spionen
Sergej Skripal och hans dotter Julia i engelska Salisbury år 2018.

Storbritannien väckte åtal mot två ryska officerare i deras frånvaro, men Ryssland vägrade att samarbeta och har inte utlämnat de två misstänkta medlemmarna av den militära underrättelsetjänsten GRU.

aleksej Navalnyj, sjukhus, berlin
Bildtext Aleksej Navalnyj togs till ett sjukhus i Berlin efter att ha insjuknat på ett flyg i Sibirien den 20 augusti.
Bild: Reuters

Den gången vedergällde Nato genom att utvisa sju ryska diplomater från Rysslands Natoambassad. Stoltenberg sa att liknande åtgärder är möjliga även denna gång, men han ville inte förutspå vad Nato tänker göra.

- Vi anser att det här ett uppenbart brott mot internationell lag som kräver en internationell respons, men jag vill inte spekulera i vilket slag av respons det blir, sa Stoltenberg.

Ryssland kommer knappast att samarbeta

Både EU och Nato ställer sig ändå skeptiska till att Ryssland går med på samarbete eftersom beslutsfattarna i Moskva har tillbakavisat alla uppgifter om att Ryssland låg bakom mordförsöket på Navalnyj.

Ryssland föreslog visserligen på fredagen en "dialog" med Tyskland om fallet Navalnyj, men Kreml anklagade samtidigt tyska läkare för att vara mer hemlighetsfulla än de ryska läkarna i Omsk som först vårdade Navalnyj. Ryska läkare upprepade på fredagen att Navalnyj inte förgiftades utan att han bland annat led av låg sockerhalt i blodet.

Aleksej Navalnyj och hans fru Julia Navalnaja deltog i en minnesstund för den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov i Moskva.
Bildtext Aleksej Navalnyj och hans fru Julia Navalnaja deltog i en minnesstund för den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov i Moskva.
Bild: Grigori Vorobjov / Yle

Navalnyjs fru och medarbetare har lämnat in ett klagomål hos det ryska åklagarämbetet där man kräver att fallet utreds, men polisen i Moskva meddelade kortfattat att det inte finns anledning att inleda en brottsutredning.

Navalnyj insjuknade ombord på ett flyg från sibiriska Tomsk till Moskva den 20 augusti. Planet nödlandade i Omsk där den medvetslösa Navalnyj togs in för vård. Han flögs efter några dagar till Tyskland där han nu ligger i koma på Charité-sjukhuset i Berlin.

Navalnyjs tillstånd är allvarligt men stabilt, men det är enligt läkarna alltför tidigt att förutspå om han får bestående men av nervgiftet.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen är en internationell organisation som övervakar att FN:s konvention om kemiska vapen efterlevs. OPCW har sitt högkvarter i Haag i Nederländerna. Organisationen är formellt oberoende men samarbetar med bland andra FN.


Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln