Klimatintresserade unga efterlyses till nytt projekt
Projektet Biosfärakademin vill väcka ungas intresse för skärgården och klimatet. Nu letar man efter ungdomar till ett ungdomsråd som ska jobba för klimatet och skärgården.
- Jag hoppas hitta ungdomar som är intresserade av att arbeta med klimatfrågor och som är intresserade av skärgåden, säger Erika Silventoinen, som är projektledare för Biosfärakademin.
Ungdomarna i ungdomsrådet ska vara i åldern 16-25 år, ha anknytning till skärgården och ett intresse för klimat- och skärgårdsfrågor.
Ungdområdet träffas digitalt några gånger i året. Målet är också att skapa internationella samarbeten med ungdomar från andra länder.
Om coronaläget tillåter det kan det också bli aktuellt med internationella möten, resor eller läger, men om det inte är möjligt, går det också att ordna möten digitalt.
Ungdomarna får komma med idéer
Silventoinen är viktig med att poängtera att hon vill lyssna på ungdomarna och att det är de som ska komma med idéer och förslag på hur man inom ramarna för projektet kan jobba för klimatet.
- Jag vill lyssna på ungdomarna och höra vad de vill göra och tror att det fungerar. Jag önskar att det skulle skapa diskussion i kompisgänget.
Många unga upplever en ångest och oro för den klimatdiskussion som förs och funderar på om de gör tillräckligt, berättar Silventoinen.
Hon tar som exempel att många ungdomar tycker om att resa men funderar också på resandets avigsidor.
- I ungdområdet funderar vi tillsammans på alternativa lösningar till de rutiner man har. Det behöver inte vara stora protester eller möten med världsledare, utan man kan göra små saker i vardagen. Kanske det jag gör är tillräckligt, säger Silventoinen.
Utställning för ungdomar i Korpoström
Biosfärakademin är ett större projekt som leds av Skärgårdens biosfärområde och Åbolands skärgårdsstiftelse. I projektet ingår det även att utveckla verksamhet som redan finns, som exempelvis Knattelabbet i Korpoström och Gäddan och gänget, som är en del av Pargas stads småbarnspedagogik.
Under sommaren har Silventoinen arbetat med Knattelabbet i Korpoström och utvecklat ett koncept där barn tillsammans med sina föräldrar kan undersöka naturen och havet med hjälp av olika take-away paket.
Verksamheten på Korpoström kommer man att fortsätta utveckla. Bland annat är tanken att utveckla en utställningsdel för ungdomar i Skärgårdscentret och också där hoppas Silventoinen få tips och idéer av ungdomsrådet.
- Knattelabbet riktar sig mer till yngre barn. Det skulle behövas mer verksamhet för ungdomar, så det är något vi kommer att jobba med under hösten och vintern, säger Silventoinen.
Fint samarbete
På Skärgårdscentret Korpoström är man mycket glad över samarbetet med Biosfärakademin.
- Ett projekt som Biosfärakademin ger möjlighet att planera lite längre framåt. Det ger en viss trygghet och lugn också. Man kan redan tänka att den är här för att stanna, säger Anna Franzén, kommunikatör på Skärgårdscentret Korpoström.
På Skärgårdscentret jobbar man aktivt med att få en verksamhet som intresserar också barn och unga. Knattelabbet har funnits i Skärgårdscentret sedan 2016 och har utvecklats kontinuerligt under alla år.
- Det är jätteroligt att kunna erbjuda vettig sysselsättning, Knattelabbet är inte bara en barnklubb, utan något som är roligt och lärorikt och som familjerna får mycket ut av. Det är vi glada att kunna erbjuda, säger Franzén.
Om man är intresserade av att komma med i Biosfärakademins ungdomsråd, kan man kontakta projektledare Erika Silventoinen. Hennes kontaktuppgifter finns på projektets webbplats.