Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Partikongress från oppositionens skugga - Samlingspartiet vill ändra Finlands riktning

Från 2020
Uppdaterad 04.09.2020 18:38.
Petteri Orpo
Bildtext Petteri Orpo är tydligen ohotad som ordförande.
Bild: Mikko Ahmajärvi/Yle

Hybridkongresser är inte enkla. Det visade Samlingspartiet som på fredag eftermiddag inledde sin partikongress. Den hålls i Björneborg - och på sex andra orter, med teknikstrul och få deltagare. Det är inte heller enkelt att vara ett oppositionsparti, dessutom i skuggan av Sannfinländarna.

Petteri Orpo är tydligen ohotad som ordförande. Valet hålls på lördag och hans linjetal kommer på söndag. Men på viceordförandeposten får man lite välkommen konkurrens.

Förutom valen av partiledare brukar den politiska debatten vara viktig och avgörande för bilden av partiet. Samlingspartiet ska i år godkänna ett nytt principprogram, eller egentligen ett “målsättningsprogram”.

Samlingspartiet talar om ödesfrågor för Finland. Man nämner utbildning, innovationer och en hållbar utveckling inom ekologi och social- och hälsovård.

Tillväxt, speciellt i storstäderna, är viktigt för Samlingspartiet - liksom internationalismen. Finland ska vara med i alla centrala samarbetsorganisationer i det västliga samarbetet, inklusive Nato.

Behövs ett Republikanskt parti i Finland?

Flera hundra motioner från fältet behandlas vid kongressen. Där är det som vanligt högt i tak och brett mellan väggarna.

Flera motioner handlar om finansieringen av kultur, idrott och medborgaraktiviteter via penningspelmonopolet, som många samlingspartister vill slopa. Spelautomater måste övervakas för att minska skadorna för spelberoende, föreslår många motionärer. Det blir omröstning på lördagen.

Partistyrelsen gillar inte den motion som föreslår en sammanslagning av Samlingspartiet med Centern, Sannfinländarna och Kristdemokraterna. Det skulle bli en motsvarighet till Republikanerna i USA, som en stark motkraft till grönvänstern, anser Teljän kokoomus. Det blir omröstning under kongressen.

Ett motionsförslag är också att Samlingspartiets presidentkandidat måste förbinda sig att verka för finländskt medlemskap i Nato. Det anser partistyrelsen inte är klokt, eftersom presidenten ska vara hela folkets president, inte kan bindas och inte är den som bestämmer i frågan.

Åland, sprit och cannabis i medlemsförslagen

En motion föreslår att Ålands demilitarisering slopas, en annan att alla landskap i Finland ska få samma autonomi som Åland.

Snusförsäljningen föreslås tillåtas i Finland. Då skulle målet om ett rökfritt Finland kunna genomföras och skatteintäkterna inte rinna iväg till Sverige. På samma sätt föreslås alkoholmonopolet slopas och försäljningen av alkoholdrycker göras friare.

Två motioner vill frisläppa innehav och användning av cannabisprodukter.

Fackavgifternas skattefrihet föreslås slopad i en motion, en annan kräver mer poliser, och åtminstone en yrkesgrupp föreslås få samhällets stöd: de professionella poker- och vadslagningsproffsen.
Samlingpartiets studentavdelning för sin del vill förbjuda pälsnäringen i Finland.

Motionerna har redan behandlats av partistyrelsen och rekommendationerna behandlas under partikongressen.

Svår förlust av regeringsmakten

Den första dagen gick åt till genomgång av vad som har hänt i partiet sedan senaste partikongress för två år sedan.

Partisekreterare Kristiina Kokko redogjorde för de senaste åren. Förlusten av regeringsmakten var svår. Samlingspartiet hade vant sig vid makt och inflytande.

Trots ett tilläggsmandat i riksdagsvalet fick man inte plats i regeringen. Det var säkert rätt beslut, säger partisekreteraren i efterhand. I stället blev det en fempartiregering, då den gamla regeringspartnern Centern bytte fot och gick vänsterut i regeringssamarbete.

Foto från datorskärm: Samlingspartiet samlas till partikongress i stor, tom sal i Björneborg.
Bildtext Tryggt men tomt i Samlingspartiets mötessal i Björneborg. De flesta följer från datorskärmen.
Bild: Bengt Östling/Yle

"Kommunalval för borgerligt Finland"

Nästa prioritering för samlingspartiet blir kommunalvalet. Avsevärt fler kandidater behövs, både nya och gamla, säger partisekreteraren. Det krävs arbete att hitta dem.

Kommunalvalet blir ett viktigt steg i riktning mot ett borgerligt Finland, ett alternativ till det nuvarande, sa partisekreteraren.

Kai Mykkänen leder riksdagsgruppen. Han talade också om behovet att vända riktningen för Finland.

Regeringen fick kritik för utdragna möten i Ständerhuset som inte har handlat om sysselsättningen i Finland. Det blir Samlingspartiets krav på den nya ordföranden för Centerpartiet, som väljs under samma veckoslut som Samlingspartiet samlas till partikongress. Inte ett möte ska hållas i Ständerhuset utan beslut om jobben.

"Vänsterregeringen"

Mykkänen talar ändå om den nuvarande “vänsterregeringen”, eftersom han ser så många felaktiga beslut. Det talas om höjda skatter i stället för sänkningar.

Veckan före partikongressen kom Samlingspartiet med en förvarning om en ny interpellation mot regeringen. Det skulle igen handla om sysselsättningspolitiken.

Regeringen får nu kritik för att inte följa regeringsprogrammet. I stället visionerar socialdemokraterna om förkortad arbetstid och symbolpolitik. Finland får inte bli ett nytt Grekland i sin lånepolitik, säger Kai Mykkänen.

300 000 arbetslösa hjälps inte av några tior i höjda bidrag, det hjälper dem inte att leva sina drömmar eller komma på fötter och bli stolt över sig själv, formulerade Mykkänen.

"Framgångsrik opposition, när regeringen följer"

Enligt Mykkänen är det Samlingspartiet som har kommit med många goda förslag, också i coronabekämpningen. Några månader senare har regeringen fattat beslut i samma riktning.

- Vi får inte alltid tack, men gör det för fosterlandets bästa. Vi får inte samma publicitet som ministrarna, därför syns aktiviteten inte tillräckligt, sa Mykkänen.

Varken Mykkänen eller partisekreteraren hade något att säga om oppositionens samfällda politik mot regeringen. Sannfinländarna eller Kristdemokraterna fick ingen uppmärksamhet i talen.

EU-parlamentarikern Sirpa Pietikäinen deltog på distans från Bryssel. Men partikongressdelegaten Kimmo Sasi blev den första att kritisera EU:s återhämtningsfond.

Den frågan har blivit Sannfinländarnas viktigaste politisk fråga. Alla vill inte låta dem bli ensamma på den bollen.

Diskussion om artikeln