Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Trendbrott under pandemin: Finländarna köper böcker som aldrig förr

Från 2020
Unga är också intresserade av ljudböcker. Två ungdomar granskar en ljudbok i butikshyllan.
Bildtext Bokförsäljningen har ökat i Finland under coronapandemin, en orsak är att allt fler hittat till ljudböckerna.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Tvärtemot trenden i resten av världen har bokförsäljningen ökat i Finland under coronapandemin. Många finländska förlag har sålt rekordbra i år. En förklaring är att man nått momentum för ljudboksförsäljningen, som har ökat kraftigt här i Finland under pandemin.

I många länder har coronapandemin slagit hårt mot bokbranschen – i synnerhet de fysiska bokhandlarna har haft det tufft, men pandemin har drabbat också förlagen.

På Schildts & Söderströms förlag har man tvärtom klarat sig bra, och finlandssvenskar har dessutom valt finlandssvenska böcker, enligt vd Mari Koli.

– Vår printförsäljning har de facto ökat under coronan, och det här går ju helt emot utvecklingen i till exempel Sverige och Norge. De finlandssvenska ljud- och printböckerna konkurrerar med de Sverigesvenska böckerna. Så finlandssvenskarna har i högre grad sökt sig till finlandssvensk litteratur både när det gäller print- och ljudböcker.

På Schildts & Söderströms räknade man med ett tapp på i värsta fall 50 procent mot budget när undantagstillståndet bröt ut i slutet av mars.

– Mot slutet av april och i maj började försäljningen ta fart igen och nu har vi legat raskt över budgeterad försäljning, säger Koli och fortsätter:

– Det här är tydligen trenden i finsk bokförsäljning överlag. Här går vi emot utvecklingen i till exempel våra grannländer. Och i flera länder i Europa, till exempel Spanien och Italien har det varit riktigt tufft under de här coronamånaderna.

En orsak till att försäljningen ökat i Finland tror Mari Koli kan bero på att distansjobbandet och isoleringen har lett till att många har hittat ett lugnare liv vilket har gynnat läsandet.

– Nu har vi igen på något sätt mera tid och ro att fördjupa oss i det här långsammare läsandet.

En blond kvinna står framför en bokhylla.
Bildtext Finlandssvenskar har valt finlandssvenska böcker, säger Mari Koli, vd för Schildts & Söderströms.
Bild: Jenny Jägerhorn

Ljudböckerna blev en hit

Bokförsäljningen i Finland är nu nästan 12 procentenheter högre än vid motsvarande tidpunkt ifjol. Försäljningen av de fysiska böckerna sjönk med en procentenhet, medan de elektroniska böckerna ökade med nästan en tredjedel.

Finlands största förlag WSOY har gjort sitt bästa resultat någonsin och många förlag uppger att försäljningen redan nu är bättre än ifjol vid samma tidpunkt.

Huvudorsaken till tillväxten är att ljudböckerna inte riktigt hade hunnit slå igenom i Finland innan coronapandemin slog till.

– Undantagstillståndet har lätt till att ljudboksmarknaden har vuxit explosionsartat. Det ser vi också på Schildts & Söderströms både när det gäller vår finlandssvenska utgivning men också när det gäller vår finska utgivning, säger Mari Koli.

"Vi är unika"

Också Förlagsföreningens direktör Sakari Laiho bekräftar att väldigt många nya kunder hittat till ljudboksvärlden under coronapandemin. Enligt honom var marknadsläget för ljudböckerna precis rätt för att kompensera förlusten när det gäller de fysiska böckerna.

– Pandemin gjorde att många nya kunder hittade ljudböckerna. Jag känner inte till ett enda land där pandemin skulle ha lett till en ökning inom förlagsbranschen. Vi är nog mest lyckligt lottade på den här punkten, säger Sakari Laiho.

Äänikirjan kuuntelija
Bildtext Allt fler finländare började lyssna på ljudböcker under coronapandemin.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Hans teori till varför Finland klarat sig bättre än Sverige är att ljudboksmarknaden redan hade nått en mättnad där.

På sikt ser han ändå orosmoln då kommunernas ekonomi förväntas bli sämre. Enligt honom kommer den första hårda stöten mot förlagen när kommunerna inte har råd att köpa in nytt läromedelsmaterial.

– Nu hade kommunerna redan hunnit köpa in läromedelsmaterial. Kommunekonomin är väldigt trängd och när pengarna tryter kommer det att påverka efterfrågan på våra läromedelsböcker. Det blir den första hårda stöten för vår bransch, förutspår Sakari Laiho.