Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Fysioterapeut Johanna Landtman: Man behöver inte stretcha!

Från 2020
Fysioterapeuten Johanna Landsman i Efter Nios studio, poserar för foto.
Bildtext Fysioterapeuten Johanna Landtman menar att man kan skippa stretchandet.
Bild: Yle/Parad Media

Har du dåligt samvete för att du inte stretchar när du tränar? Det behöver du inte ha, säger fysioterapeuten Johanna Landtman, master i idrottsmedicin. Enligt henne är det i de flesta fall onödigt att stretcha.

Johanna Landtman jobbar som fysioterapeut och personal trainer och diskuterar ofta stretching med sina kunder. De brukar ändå bli överraskade av hennes råd.

– Då jag frågar mina kunder varför de stretchar, säger de att de gör det som uppvärmning, för att förebygga skador, förbättra prestationen eller för att motverka muskelvärk efter ett pass, säger hon.

– Några säger att de gör det bara för att det känns bra. Det är det enda som har vetenskapligt bevisad effekt.

Inga vetenskapliga bevis

Johanna Landtman, säger att det inte finns något bevisat samband mellan stretching och positiva effekter. Det förebygger inte skador och leder inte till bättre kondition eller lägre dödlighet, som styrke- eller uthållighetsträning.

– Inget av det här har något belägg. Tvärtom kan statisk stretching före ett pass minska maxstyrkan och explosiviteten, säger hon.

– Baletten i Australien har slutat stretcha. De har märkt att om man gör styrkeövningar i hela rörelseomfånget så minskar skadorna. Prestationen hålls på samma nivå också utan stretching.

Att vi stretchar beror på en vana som slagit sig in i det kollektiva medvetandet.

– Det är lite som en ritual. Man har lärt sig ifrån barnsben att det är bra att stretcha. Man har hört det av coachar och sett det i skolgymnastiken, säger Johanna Landtman.

Stretcha om det känns bra

En orsak att stretcha är om man vill öka sin rörlighet. Ökad rörlighet är ändå inte entydigt positivt.

– Frågan är om det är så bra att vara så rörlig. Många som är överrörliga har problem med sina leder, säger Johanna Landtman.

Det är också helt okej att stretcha om man tycker att det är skönt.

– Joga är ett jättebra exempel. Det är inte bara stretching utan det innehåller andra komponenter som välmående och mental avslappning och det tycker jag att är jättebra, säger Johanna Landtman.

Minskar inte skaderisken

Att stretcha minskar inte heller skaderisken, tvärtom kan det i sig leda till skador ifall man gör det när musklerna är kalla. Därför ska man inte inleda ett träningspass med att stretcha.

– Före ett träningspass ska man göra dynamisk uppvärmning. Efter passet kan man sedan stretcha om det känns bra eller om man vill öka sin rörlighet, säger Johanna Landtman.

Stretching är grundligt forskat i, och trots att Johanna Landtman är säker på sin sak lämnar hon ändå dörren öppen för framtida upptäckter.

– Det finns olika former av stretching. Det finns statisk stretching, det finns dynamisk stretching, och det finns pnf-stretching, där man går in i en position och någon sedan trycker emot. Ingen av metoderna har visat sig vara bättre än andra. Det är ju intressant, säger hon.

– Det kan ju hända att det finns en metod av stretching som är bra, men ännu har man inte hittat den.

Johanna Landtman medverkar i Efter Nio må 7.9 med temat mjukhet.

Diskussion om artikeln