Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Petteri Orpo omvald som ordförande för Samlingspartiet: "Vi är stolt fosterländska, men inte nationalister eller populister"

Från 2020
Uppdaterad 05.09.2020 19:05.
En man (Petteri Orpo) med glasögon. Mannen har en blå blombukett framför sig.
Bildtext Petteri Orpo fortsätter att leda Samlingspartiet.
Bild: Lehtikuva

Petteri Orpo har återvalts som ordförande för Samlingspartiet. Valet var enhälligt. Däremot är det konkurrens om viceordförandeposten.

Petteri Orpo sa sig vara mycket motiverad att fortsätta som ordförande i Samlingspartiet. Det uppdraget fick han för fyra år sedan, då Alexander Stubb förlorade ordförandeskapet vid partikongressen i Villmanstrand.

I sitt nomineringstal definierade Orpo Samlingspartiet som ett framstegsvänligt, internationellt löntagarparti som är för en hållbar utveckling.

- Vi är fosterländska för att vi är stolta över Finland, men vi är inte nationalister, sa Orpo flera gånger. Han uppmanade partifolket att inte snegla åt sidorna, utan vara stolta samlingspartister.

"Alternativ till vänsterregering och populism"

Enligt Orpo är Samlingspartiet alternativet till den ansvarslösa vänsterregeringen och till all slags populism.

Samlingspartiet inledde sin partikongress på fredagen i Björneborg och på sex andra orter. Förutom valen till partiledningen godkänns nya stadgar, ett principprogram och behandlas några hundra motioner.

Liksom på partikongressens öppningsdag fick den tidigare regeringspartnern Centern mycket kritik i Orpos tal. Centerpartiet anses ha sålt sina ideal när man valde att gå med i socialdemokraternas och de Grönas regering.

Många ändringsförslag till visionerna

Efter ordförandevalet startade en grundlig behandling av ett nytt partiprogram, där det fanns många ändringsförslag.

Orpo sammanfattade programmet som en samlingspartistisk vision av hur morgondagen blir bättre än idag.

Orpo nämnde några ödesfrågor för 2020-talet, just nu coronaviruset men också klimatförändringen och behovet av en hållbar utveckling, något som Samlingspartiet tar på allvar inom alla samhällsområden.

Orpo förtecknade också utbildningsfrågor, tillväxt, internationalisering och urbanisering, med tillväxt i de större städerna, dock så att allas hembygd är viktig.

En grupp mötesdeltagare med munskydd sitter glest i blått upplyst mötessal.
Bildtext Coronatidens Samlingspartister, med munskydd, på partikongress i Björneborg
Bild: Lehtikuva

Konkurrens med Sannfinländarna

Vid en presskonferens på eftermiddagen fick Petteri Orpo fler frågor om sitt uttalande om nationalismen och fosterländskheten. Han betonade internationaliseringen som ett mål för Samlingspartiet.

- I denna tid av Brexit, Belarus, ekonomisk kris och stängda gränser på grund av corona, får Finland inte bli inåtvänt ute på sidan, sa Petteri Orpo. Han betonade det internationella samarbetet och globaliseringen.

Petteri Orpo betonade att Samlingspartiet var det största partiet i senaste kommunalval - och ska förbli det i valet 2021. Sannfinländarna har också sagt sig eftersträva status som största kommunparti.

För tillfället är Samlingspartiet det tredje största partiet i Finland, efter Socialdemokraterna som leder regeringen, och Sannfinländarna som är största oppositionsparti.

Framtidsnamnen väljs med tekniska problem?

Valet av Petteri Orpo var alltså enhälligt utan motkandidater. Men under ytan finns det misstankar om att han inte sitter helt säkert.

Valet av viceordförande anses bädda för ordförandevalet om två år. Alla fyra kandidater är riksdagsledamöter.

Två av årets kandidater har varit viceordförande också under den förra perioden. Det är Antti Häkkänen, som också är tidigare justitieminister, och Mari-Leena Talvitie från Vasa.

Dessutom kandiderar Anna-Kaisa Ikonen från Tammerfors och Elina Lepomäki, som var Orpos motkandidat för fyra år sedan.

Nomineringen och eventuell debatt om valet sker på lördag eftermiddag. Valet av viceordförande och andra omröstningar sker på söndagen.

Under lördagen fick Samlingspartiets partikongress ingen ordning på det elektroniska valsystemet. Drygt 500 delegater deltar i den mörklagda salen i Björneborg och på sex andra orter.

Diskussion om artikeln