Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Distansarbetet kan tära på den mentala hälsan - och fyra andra läsvärda artiklar

Från 2020
En person skriver på en laptop.
Bildtext Vardagsrutiner och socialt umgänge är bästa medicinen då arbetet sker på distans.
Bild: Arttu Timonen / Yle

Här kommer fem läsvärda artiklar från veckan som gått.

Distansarbetet kan tära på den mentala hälsan: "Plötsligt kom väggen emot"

Varje dag i 30 år har Anders Östergård gått till kontoret, fram till i mars då han som så många andra började jobba hemifrån. Det blev en stor omställning att inte längre hela tiden ha kollegerna runt sig.

Han berättar hur han har druckit kaffe med kollegerna och talat om annat än det som har med jobbet att göra.

- Plötsligt sitter jag i min källare, vid ett skrivbord med en dator och har bara teams- och skypemöten. Så, i ett skede, efter två månader, kom väggen emot.

Anders Östergård, direktör för Södra Österbottens NTM-central.
Bildtext I ett skede, efter två månader, kom väggen emot, säger Anders Östergård.
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

Kortison räddar livet på allvarligt sjuka coronapatienter – rekommenderas nu av WHO

Kortisonläkemedel väntas minska antalet dödsfall till följd av covid-19. De är de enda mediciner som hittills med säkerhet har visat sig ha en sådan här positiv effekt.

Världshälsoorganisationen WHO har tittat på sju välgjorda studier över hela världen, bland annat en stor studie vid namn Recovery som Oxford-universitetet i Storbritannien publicerade i juni.

Den kom fram till att det kortisonliknande läkemedlet dexametason gör att fler allvarligt sjuka coronapatienter överlever.

Coronavård i Ryssland. En man ligger på intensivvårdsavdelningen. En sköterska står invid hans säng.
Bildtext En man med covid-19 får vård på ett sjukhus i Moskva i Ryssland.
Bild: All Over Press

Hur mycket batteri slukar Coronablinkern? Får du meddelande om grannen insjuknar? Kan din information läcka till utomstående? 42 frågor och svar om coronaspårningsappen

Coronaspårningsappen Coronablinkern har nu laddats ner över en miljon gånger. Men hur fungerar den egentligen, och hur är det riktigt med datasäkerheten?

Här är svar på de vanligaste frågorna som Yle Uutiset samlat in.

En hand håller upp en telefon med appen Coronablinkern, på en metroperrong.
Bildtext Coronablinkern lanserades i måndags.
Bild: Silja Viitala / Yle

Hangötidningen har överlevt rysk censur, krig och evakuering - minskade annonsintäkter och få prenumeranter ledde till slutet för den gamla lokaltidningen

Det var i början av april 1890 som tidningen Hangö kom ut med sitt första nummer. Tidningens grundare var Anders Kaustell, som några år tidigare hade grundat ett tryckeri i Hangö.

- Han kom från Helsingfors där han hade erfarenheter av tryckeribranschen. Tillsammans med sin bror drev han en bokhandel i ändan av Boulevarden, nära det som vi i dag kallar Lejonparken, berättar Tomy Karlsson.

Hangötidningen är en tidning med lång historia, flera namn- och ägarbyten, men framför allt en tidning med ultralokal nyhetsbevakning läggs ner efter 130 år. Hangötidningens sista nummer har utkommit.

Två män sitter i en trädgårdsgunga och tittar i en papperstidning, Hangötidningen. Sommar, utomhus.
Bildtext Per Sarén (till vänster) och Tomy Karlsson bläddrar i det nästsista numret av den tvåspråkiga lokaltidningen Hangötidningen-Hangon lehti
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Ny strategi har gett spelare och tränare mer arbetsro – nu går Jaro som tåget i division 1

Devisen "Vi ska tillbaka" tyngde Jarospelarna i många år och resultaten uteblev. Klubben har nu omvärderat sin strategi och siktar på fotbollsligaspel inom fem år. Strategin är realistisk, säger tränaren Niklas Käcko till Yle Sporten.

– Vi har bevisat att man kan satsa på lokala spelare och det är redan en vinst som man inte kan ta ifrån oss oavsett hur det går under den andra halvan av serien. Det kommer jag att ta med mig, säger lagkaptenen Emil Öhberg.

Jaro har imponerat i division 1 - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln