Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalle Rovanperä hade häng på täten men fick tidsstraff – tappade två placeringar efter kartläsarens misstag

Från 2020
Kalle Rovanperä kör i Estland.
Bildtext Kalle Rovanperä tappade till sjätte plats efter ett tidsstraff.
Bild: AFP / Lehtikuva

När Kalle Rovanperä avslutade den andra dagen av Estlands VM-rally låg han på fjärde plats och hade bara några sekunder sekunder upp till tredjeplatsen. Men han fick sedan ett tidsstraff på en minut och tappade mark.

VM-serien i rally har återupptagits efter en lång coronapaus och förarna tävlar den här helgen om poäng i Estland.

Efter 11 av 17 specialsträckor är det hemmaföraren Ott Tänak som leder. Den regerande världsmästaren var snabbast på tre av dagens specialsträckor och leder rallyt med 11,7 sekunder före Craig Breen.

– Jag har gett allt på ett par sträckor för att försöka få en lucka, men på eftermiddagen var det tufft. Jag kan inte riskera något om måste och slutföra rallyt med tanke på mästerskapet, säger Tänak efter den elfte specialsträckan.

Kalle Rovanperä råkade ut för en punktering på förmiddagen och tappade nästan 30 sekunder, men han avslutade dagen starkt och klättrade i resultatlistan.

19-åringen låg på fjärde plats efter dagens sista sträcka och hade bara dryga sex sekunder upp till trean Sebastien Ogier. Men några timmar efter målgången kom beskedet att Rovanperä fått ett tidsstraff på en minut.

– Jag tog bort kylarplåten i startområdet före den tionde specialsträckan. Det finns inte så mycket att säga, vi tappade två placeringar på grund av det här. Jag är ledsen för det som inträffade men regler är regler. Det är helt och hållet mitt fel, skriver Rovanperäs kartläsare Jonne Halttunen på Twitter.

Tidsstraffet gör att Rovanperä ligger på sjätte plats inför söndagens sex specialsträckor. Bakom sig har han landsmännen Esapekka Lappi och Teemu Suninen.

Resultat, Estlands VM-rally 11/17:

1. Ott Tänak Hyundai 1.15.08,4
2. Craig Breen Hyundai +11,7
3. Sebastien Ogier Toyota +28,7
4. Elfyn Evans Toyota +36,8
5. Takamoto Katsuta Toyota +1.01,9
6. Kalle Rovanperä Toyota +1.34,9
7. Esapekka Lappi M-Sport Ford +1.41,7
8. Teemu Suninen M-Sport Ford +1.50,9

Diskussion om artikeln