Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Rochester har fått utstå svår smärta och vånda" – jury sammankallas för att utreda fallet Daniel Prude

Från 2020
Uppdaterad 06.09.2020 20:19.
Demonstranter som protesterar mot polisbrutalitet håller i skyltar och har munskydd på sig i USA.
Bildtext Demonstrationer mot polisvåld har blivit allt vanligare i USA i år efter fallet George Floyd.
Bild: Justin Lane / EPA

Delstaten New Yorks justitieminister Letitia James i USA meddelade på lördagen att hon ska sammankalla en så kallad grand jury för att utreda fallet Daniel Prude. Fallet inträffade i mars men har offentliggjorts först nu.

Prude, en 41-årig svart man, dog på sjukhuset efter att polisen pressade ner honom mot marken. Poliser höll hans huvud tryckt mot gatan i två minuter, tills han slutade andas. Poliserna hade också försett honom med en huva, som skulle hindra honom från att spotta.

Enligt familjen dog Prude den 30 mars, sju dagar efter att polisen gripit honom.

Juryns tolkning kan leda till att åtal väcks

Enligt rättsläkaren handlar fallet om brott mot liv och dödsfallet orsakades av komplikationer i samband med syrebrist då Prude hölls nere på marken.

Sju poliser har tagits ur sin tjänst och deras agerande i fallet har starkt ifrågasätts, skriver tidningen The Washington Post.

Enligt tidningen kan juryns tolkning av vad som hände leda till att åtal väcks.

Afroamerikanen Daniel Prude
Bildtext Daniel Prude dog den 30 mars, en vecka efter polisingripandet.
Bild: /All Over Press

– Familjen Prude och samhället i Rochester har fått utstå svår smärta och vånda, sa delstaten New Yorks justitieminister Letitia James i ett uttalande.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo skrev på lördagen i ett Twitterinlägg att "New Yorks invånare förtjänar att höra sanningen" och att han är glad över att justitieministern sammankallar juryn.

– Polisen, vårt hälsosystem, samhället och jag svek Daniel Prude, sa Rochesters borgmästare Lovely A. Warren tidigare i veckan.

Polisen utredde fallet som överdos

Hundratals demonstranter har i fyra dagar protesterat på gatorna i Rochester och på andra håll i landet efter att Prudes familj publicerade en videoinspelning från en övervakningskamera som en av poliserna bar under incidenten. De kräver att både borgmästaren och polischefen i Rochester ska avgå.

Prudes familj har enligt The Washington Post också anklagat myndigheterna för att de försökt mörka incidenten. Polisen har förnekat detta.

Polisen utredde ursprungligen fallet som en överdos, eftersom man i samband med obduktionen hittade spår av PCP i Prudes kropp. Ämnet (fencyklidin) har tidigare använts som anestesimedicin, men är nu narkotikaklassat.

Det var Prudes bror som ringde polisen för hjälp då Daniel Prude uppvisat akuta psykiska problem. När polisen anlände sprang han omkring naken utomhus i lätt snöväder.

Polisfacket har sagt att poliserna agerade i enlighet med polisens protokoll och den polisträning som de fått.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020
I den här delen handlar det om Joe Biden och BLM, men också hur han gjort svarta arga med sina uttalanden

Joe Bidens värsta fiende heter ... Joe Biden

21:10

Källor: AFP, AP, The Washington Post, STT