EU:s ordförandeland Tyskland överväger sanktioner mot Ryssland - Kreml anklagar Berlin för dubbelmoral
Tysklands utrikesminister Heiko Maas säger att man måste överväga sanktioner mot Ryssland på grund av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som ligger i koma i ett sjukhus i Berlin. Tyskland anser att är det utom tvivel att Navalnyj förgiftades av nervgasen novitjok som har utvecklats och producerats i Ryssland.
Socialdemokraten Heiko Maas krävde på söndagen i en intervju i tidningen Bild på att Ryssland ger en förklaring om mordförsöket inom de kommande dagarna - i annat fall måste EU överväga sanktioner.
- Vi har stora förhoppningar om att Rysslands regering löser detta allvarliga brott. Om regeringen inte hade något med attacken att göra så ligger det i dess eget intresse att bevisa det med fakta. sade Maas.
Vi är osäkra på om Tyskland spelar ett dubbelspel. Var är känslan av brådska som ni insisterar på.
― Taleskvinnan Maria Zakharova
Tyskland är för närvarande EU:s ordförande och kan därför ta upp frågan om sanktionerna redan nästa vecka, något som man nu allvarligt överväger enligt Maas. Han tillade att sanktionerna i så fall måste vara "riktade."
Både EU och Nato krävde förra veckan att Ryssland tillåter en oberoende utredning av OPCW, Organisationen för förbud av kemiska vapen.
Även EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell kräver att Ryssland samarbetar och inte heller han utesluter sanktioner.
Ryssland gav svar på tal
Ryssland nekar fortfarande till all inblandning och anklagar i stället Tyskland för ovilja att samarbeta.
Det ryska utrikesministeriet anklagar Tyskland för att fördröja utredningen om Navalnyj och för att inte ha reagerat på det ryska åklagarämbetets erbjudanden om samarbete.
Ministeriets stridslystna taleskvinna Maria Zakahrova undrade om tyskarna spelar ett dubbelspel då de kräver snabba reaktioner av Ryssland men inte själva reagerar på ryska budskap.
- Käre herr Maas, om den tyska regeringen är uppriktig i sina uttalanden så borde den vara intresserad av att förbereda en respons så snabbt som möjligt. Så här långt är vi osäkra på om Tyskland spelar ett dubbelspel. Var är känslan av brådska som ni insisterar på.
Hennes uttalande lät i alla fall ihåligt med tanke på att ryska åklagare och den ryska polisen konsekvent har vägrat att inleda en brottsutredning, trots att Navalnyjs fru och medarbetare har krävt det upprepade gånger.
Utrikesminister Sergej Lavrov har tidigare klagat över att tyskarna inte har överlämnat bevismaterial till ryska åklagare.
Maas står på sig
Heiko Maas uttalande på söndagen var det hårdaste hittills från tyskt håll, sedan Tyskland förra veckan meddelade att det finns otvetydiga bevis på att novitjok användes i mordförsöket.
- Den dödliga substansen med vilken Navalnyj förgiftades har i det förgångna använts av ryska myndigheter. Endast ett litet antal personer har tillgång till novitjok och giftet användes av den ryska underrättelsetjänsten i attacken mot ex-spionen Sergej Skripal.
Maas hänvisade till giftattacken mot Skripal och hans dotter Julia i engelska Salisbury för drygt två år sedan. Giftattacken ledde till att Storbritannien väckte mordåtal mot två misstänkta officerare i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.
Heiko Maas fick också frågan om den ryska gasledningen Nord Stream 2 kan beröras av sanktioner. Maas uteslöt inte att mångmiljardprojektet kan drabbas.
- Jag hoppas att ryssarna inte tvingar oss att ändra vår inställning vad gäller Nord Stream, sade Maas. Han tillade att man måste fundera över konsekvenserna av ett sådant beslut och antydde att det kan finnas andra alternativ.
Han och förbundskansler Angela Merkel är under hårt tryck eftersom flera ledande högerpolitiker kräver att projektet stoppas.
Högerorienterade Bild som alltså gav ut intervjun med Maas på söndagen, riktade förra veckan hård kritik mot Merkels uttalande att Nord Stream 2 bör övervägas skilt för sig.
- Vladimir Putin betraktar gasledningen som ett viktigt strategiskt vapen och som en livsviktig källa för finansieringen av sitt krig mot sitt eget folk, skrev den konservativa tidningen.
Källor: Bild, Reuters, Tass