Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vänsterförbundets partistyrelse föreslår att Jussi Saramo blir vikarierande undervisningsminister

Från 2020
Uppdaterad 06.09.2020 18:53.
En skallig man i kostym.
Bildtext Jussi Saramo vill arbeta för en jämställd utbildning.
Bild: Lehtikuva

Vänsterförbundets partistyrelse föreslår att Jussi Saramo vikarierar undervisningsminister Li Andersson. Andersson blir föräldraledig kring jul i år.

Jussi Saramo är riksdagsledamot från Vanda och Vänsterförbundets viceordförande. Den här mandatperioden är hans första.

Han har gedigen erfarenhet inom partiet, han är förtroendevald i Vanda och har tidigare varit det samma i Borgå under två mandatperioder. Saramo var Vänsterungas ordförande mellan 2005 och 2009.

- En jämställd utbildning är kärnan i en fungerande välfärdsstat, och den bästa möjliga framtidsinvesteringen. Li Andersson har gjort ett fint och ambitiöst arbete på den här fronten, och ifall partistyrelsen och riksdagsgruppen beslutar att jag får ta över är jag beredd att fortsätta det jobbet, sa Saramo i ett pressmeddelande.

Det officiella beslutet om vem som vikarierar Andersson som undervisningsminister fattas under ett möte mellan Vänsterförbundets partistyrelse och riksdagsgrupp. Mötet ordnas under september månad, och fram till dess kan man anmäla sitt intresse för ministerposten.

Li Andersson som är ordförande för Vänsterförbundet och utbildningsminister meddelade i onsdags att hon är gravid. Hon kommer jobba som normalt fram till jullovet, varefter hon blir föräldraledig.

Andersson planerar att vara borta från sitt ministerjobb under våren, men säger sig fortsätta som partiordförande - alltså är hon med i kampanjförandet inför kommunalvalet i april.

Andersson sköter också andra uppgifter som hänger ihop med arbetet som partiordförande tillsammans med partiets viceordförande.

Artikeln uppdaterades 6.9.2020 klockan 18.49. "kommer att föreslå" ändrades till "föreslår". Rubriken uppdaterades 18.53. "Vänsterförbundet föreslår" ändrades till "Vänsterförbundets partistyrelse föreslår".

Diskussion om artikeln