Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Åklagare missade att åtala båda bröderna för ett av mordförsöken på polis - rättegången mot Borgåskyttarna flyttas fram

Från 2020
Uppdaterad 07.09.2020 16:36.
Rättegången mot Borgåskyttarna har inletts – det här behöver du veta - Spela upp på Arenan

I dag inleddes rättegången mot de två bröderna som bland annat misstänks för 13 mordförsök. Men vid lunchtid tog det stopp. Åklagaren hade missat att åtala båda bröderna, inte bara den ena, för att ha skjutit mot polisen i Borgå.

De två bröderna som sköt mot polis i Ölstens i Borgå och under en biljakt mellan Tammerfors och Ikalis sommaren 2019, stod i dag inför rätta. Vill du läsa mer om fallet hittar du en bakgrund längre ner i artikeln efter livebloggen.

Missen i åtalet leder till att åklagaren tvingas komma med ett nytt preciserat åtal. Det ska försvaret ha möjlighet att besvara.

Därför skjuts det hela fram. Rättegången fortsätter på onsdag denna vecka, i stället för tisdag som planerat. Sedan fortsätter man med en extra dag nästa vecka.

Lagman Anders Cederberg beklagade; alla har bråttom och det är svårt att hitta tillräckligt många salar, där också pressen ryms med.

Nu hölls rättegången i Borgå med videokontakt till Tammerfors och till Hyvinge, där journalisterna följde rättegången.

De åtalade och försvarsadvokaten vill inte uttala sig

Måndagen slutade alltså i mitten. Efteråt ville Raymond Granholms försvarare Maria Lundström inte kommentera händelserna. Hon ville inte kritisera beslutet om ett utvidgat åtal för hennes huvudman.

Under förmiddagen behandlades Raymond Granholms hälsotillstånd bakom stängda dörrar. Därefter förflyttades han till fängelset och fortsatte delta i rättegången därifrån. Granholms försvarare vill inte kommentera hans hälsa, med hänvisning till sekretessen.

Följ med rättegången här via vår liveblogg:

I förra veckan lästes åtalspunkterna mot de misstänkta bröderna Richard Granholm, 31, och Raymond Granholm, 26, upp. De misstänks för tretton mordförsök. Bröderna misstänks också för grovt rån, förberedelse till grovt rån, tagande av gisslan, våldsamt motstånd mot tjänsteman, åtta fall av förorsakande av fara, skjutvapenbrott och grovt äventyrande av trafiksäkerheten. De misstänkta brotten ska ha skett i augusti 2019.

För dessa brott anser specialiståklagare Laura Sairanen och Jukka Haavisto att bröderna ska dömas till 13 års fängelse. Åklagarna yrkar också på att männen ska sinnesundersökas, något som bröderna motsätter sig.

Verkstadsmekanikervägen placerad på en karta i Borgå.
Bildtext Liveblogg

Sköt mot poliserna

I polisens förundersökning framgår det att bröderna verkar ha planerat att gillra en fälla åt poliserna i Ölstens väster om Borgå centrum strax efter midnatt, natten mellan lördag den 24 och söndag den 25 augusti.

En polispatrull larmades till vad som verkade vara ett rutinuppdrag. Händelseförloppet inleds när en av bröderna ringer larmcentralen för att meddela att han, tillsammans med sin bror, gripit en narkoman som försökt stjäla en bil i Ölstens. Larmcentralen skickar en polispatrull till platsen.

Tidigare samma kväll hade bröderna också ringt till larmcentralen för att anmäla ett gängslagsmål vid en sandgrop i Pirlax. Poliserna hade åkt ut men hittade inte något slagsmål.

När polisen kliver ur polisbilen i industriområdet i Ölstens hotas de nästan omedelbart av en av bröderna som höjt sitt vapen. En av poliserna tas som gisslan av bröderna som använder polisen som en mänsklig sköld, enligt polisens version i förhörsprotokollet.

Den ena brodern ska ha tryckt pistolen mot polisens huvud och nacke och hotat att döda polisen. Polisen hade i sin tur uppmanat brodern som bar pistolen att lägga ner vapnet.

Lyckades fly

Men när bröderna försöker tvinga till sig ett reservvapen som finns i polisbilen lyckas polisen som tagits som gisslan frigöra sig. När han försöker fly beskjuts han. Två av skotten träffar ryggen, men stoppas av den skottsäkra skyddsutrustning polisen bär.

Tidigare har den andra polisen träffats av ett skott i armen.

Enligt planen ska poliserna som ska ha hotades till livet höras i rätten på tisdag.

Bröderna lyckas fly från industriområdet i Ölstens och polisen inleder en intensiv jakt efter de misstänkta gärningsmännen. Insatsen pågår nästan ett dygn. Strax efter klockan 20 på söndag kväll den 25 augusti grips de efter en biljakt mellan Tammerfors och Ikalis. Under jakten skjuter bröderna flera skott mot polisen och kör över 150 kilometer i timmen, enligt polisens vittnesmål i förhörsprotokollet.

Nekar till mordförsök

Specialiståklagare Laura Saarinen anser att bröderna hade som avsikt att döda poliser när de sköt mot poliserna.

Det nekar bröderna till via sina juridiska ombud. Enligt dem var brödernas syfte att avbryta polisens biljakt.

Bröderna har erkänt skjutvapenbrott och våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Polisens förundersökning är en gedigen hög på 1250 sidor.

Fåordiga

Hittills har de misstänkta bröderna inte uttalat sig i någon större utsträckning. På majoriteten av polisens frågor har bröderna svarat "inga kommentarer", alternativt suttit tysta. De deltog inte heller vid den förberedande rättegången 1.9.2020. I dag ska bröderna delta i rättegången.

Följ med rättegången här

Svenska Yle livebloggar från rättegången och du kan följa med händelserna från och med kl. 9 då rättegången inleds på måndag morgon. Svenska Yles medarbetare på plats är Bengt Östling och Mikael Kokkola.

Journalisterna sitter inte i tingsrättssalen där rättegången pågår, utan bevakar den på distans från tingsrätten i Hyvinge.

Rättegången ska pågå till 9 september i Borgå och slutpläderingen i målet hålls den 14.9.

Rättelse 11.18.2020 Specialåklagare Laura Sairanens efternamn korrigerat.