Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Två exceptionella rättegångar inleds i dag - och fyra andra nyheter att ha koll på denna morgon

Från 2020
Uppdaterad 07.09.2020 08:07.
Jari Aarnio oikeudessa.
Bildtext Jari Aarnio, som tidigare varit chef för narkotikapolisen i Helsingfors, står åtalad för mord eftersom han misstänks ha låtit bli att förhindra mordet på svenskturkiska Volkan Ünsal år 2003.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Här är fem nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Två exceptionella rättegångar inleds i dag

Rättegången mot de två bröderna som sköt mot polis i Ölstens i Borgå och under en biljakt mellan Tammerfors och Ikalis sommaren 2019 inleds i dag. Bröderna misstänks för tretton mordförsök. De misstänks också för grovt rån, förberedelse till grovt rån, tagande av gisslan, våldsamt motstånd mot tjänsteman, åtta fall av förorsakande av fara, skjutvapenbrott och grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Bröderna har nekat till alla andra brott förutom skjutvapenbrott. Åklagaren yrkar på 13 års fängelse för bröderna. Svenska Yle livebloggar från rättegången med start klockan 9.

Även mordrättegången i fallet Aarnio inleds i dag. Jari Aarnio, som tidigare varit chef för narkotikapolisen i Helsingfors, står åtalad för mord eftersom han misstänks ha låtit bli att förhindra mordet på svenskturkiska Volkan Ünsal år 2003. Aarnio bestrider åtalet på alla punkter. Följ med Svenska Yles livestream från rättssalen med start klockan 8.55.

Poliser i full skyddsutrustning på plats i Borgå.
Bildtext I polisens förundersökning framgår det att bröderna verkar ha planerat att gillra en fälla åt poliserna i Ölstens väster om Borgå centrum.
Bild: Lehtikuva

Tyfonen Haishen är på väg mot den sydkoreanska staden Busan

Den kraftiga tyfonen Haishen har svept över södra Japan och är nu på väg norrut mot Sydkoreas näst största stad Busan.

Sydkorea drabbades av hällregn och hårda vindar redan innan Haishen nådde landets sydligaste öar, bland dem ön Jeju, där det har regnat över 470 mm sedan lördagen.

Några tusen människor har evakuerats och flera tusen flyg har ställts in i Sydkorea.

Fyra stycken kvinnor som bär regnponcho.
Bildtext I Japan får över 1,8 miljoner människor som uppmanades att lämna sina hem eller söka skydd återvända hem.
Bild: AFP / Lehtikuva

Novak Djokovic diskad från US Open

Världsettan i tennis Novak Djokovic har sensationellt diskvalificerats från US Open-turneringen i New York i den fjärde omgången.

Orsaken är att den toppseedade Djokovic efter en förlorad poäng slog en boll som träffade en kvinnlig linjedomare i halsen. Domaren skadades och fick svårt att andas.

Djokovic bad om ursäkt och pratade i cirka tio minuter med en domare.

Novak Djokovic och linjedomaren som skadades.
Bildtext Novak Djokovic och linjedomaren som skadades.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Belarusier i Finland: "Demonstrationerna gör mig stolt över mitt folk"

Demonstrationer har pågått i Belarus sedan det omstridda presidentvalet den 9 augusti. President Aleksandr Lukasjenko anklagas för valfusk, och har svarat på demonstrationerna med hård hand.

Belarusiern Anna Glazkova följer med situationen i hemlandet med oro.

- Det här väcker mycket rädsla och ilska. Man känner sig maktlös över situationen. Det är farligt att vara i landet just nu, till och med att gå till affären, att gå ut med hunden, eller att sitta på en bänk kan vara farligt. Du vet inte om du kommer hem igen när du går ut på gatan, säger Glazkova.

En blond kvinna står vid åstranden i Åbo och tittar bort från kameran.
Bildtext Anna Glazkova är orolig för sina anhöriga i Belarus.
Bild: Maj Lundström / Yle

Finländarna köper böcker som aldrig förr

I många länder har coronapandemin slagit hårt mot bokbranschen – i synnerhet de fysiska bokhandlarna har haft det tufft, men pandemin har drabbat också förlagen.

Tvärtemot trenden i resten av världen har bokförsäljningen ökat i Finland under coronapandemin. Många finländska förlag har sålt rekordbra i år.

En förklaring är att man nått momentum för ljudboksförsäljningen, som har ökat kraftigt här i Finland under pandemin.

Äänikirjan kuuntelija
Bildtext Allt fler finländare började lyssna på ljudböcker under coronapandemin.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Väder

I landets södra och mellersta delar är det växlande molnighet och särskilt i söder samt vid västkusten allmänt regnskurar, lokalt åska. Dagens högsta temperatur är 15 till 19 grader och nattens lägsta 5 till 10 grader. I landets norra del är det halvklart eller molnigt och i Lappland mestadels uppehåll.

Artikeln har uppdaterats den 7 september klockan 8.06 med mer utförlig information om vad Borgåskyttarna åtalas för.

Diskussion om artikeln