Brexit i gungning igen: Boris Johnson planerar att köra över utträdesavtalet och kommer med ny tidtabell
Det finns en risk för att Storbritannien underminerar utträdesavtalet med EU och därmed hela brexitöverenskommelsen, rapporterar Financial Times
Det skulle betyda att Storbritannien "kraschar" ut från den inre marknaden utan något ersättande avtal.
Storbritannien lämnade EU formellt i januari, men fortsätter att följa EU:s regler under en övergångsperiod som tar slut i december.
Samtidigt har det pågått diskussioner om ett handelsavtal på lång sikt. Den åttonde samtalsrundan börjar i morgon, tisdag. Då ska parterna diskutera skatte- och tullarrangemang för handeln mellan företag.
Boris Johnson: Ny deadline
Den brittiska premiärministern Boris Johnson har satt en ny deadline för frihandelsavtalet med EU inför samtalen som återupptas i London.
Johnson säger i ett skriftligt uttalande att ett handelsavtal måste vara klart senast den 15 oktober. Om avtalet med EU inte är klart då kommer Storbritannien att lämna förhandlingarna.
Johnson har tidigare hotat med en så kallad hård brexit om parterna inte når ett avtal före årsskiftet då övergångsperioden mellan Storbritannien och EU tar slut.
Gränsen till Nordirland fortsättningsvis en svår fråga
Brittiska ministrar planerar nya lagar som skulle köra över grundläggande delar av utträdesavtalet med EU, uppger BBC.
Klausulerna ska främja handel mellan England, Wales, Skottland och Nordirland när Storbritannien lämnar EU:s inre marknad och tullunion i slutet av året.
Lagförslaget gäller bland annat statsstöd och gränsen mellan Irland och Nordirland.
Klausulerna står i strid med det så kallade Nordirlandsprotokollet - det vill säga Storbritanniens uppgörelse med EU om Nordirland, skriver FT.
Det här kan påverka de tullarrangemang som planerats på Nordirland. Avsikten har varit att förhindra hårda gränskontroller mellan Irland (EU) och Nordirland (Storbritannien).
Det ömsesidiga förtroendet i vågskålen?
På båda sidor om den irländska gränsen samt i Bryssel har rapporten om de brittiska planerna att köra över en tidigare överenskommelse väckt både överraskning och ilska.
- Jag litar på att den brittiska regeringen verkställer utträdesavtalet - en förpliktelse enligt internationell lag och en förutsättning för partnerskap i framtiden, sade EU-kommmissionens ordförande Ursula von der Leyen i dag.
Förra veckan betonade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier vikten av att alla överenskommelser nu tillämpas exakt. Viktiga handelsfrågor och det ömsesidiga förtroendet sägs nu ligga i vågskålen.
I enlighet med utträdesavtalet måste Storbritannien informera EU om alla beslut som gäller statliga stöd som kan påverka Nordirlands marknad och leveranser av varor till resten av Storbritannien.
Den brittiska chefsförhandlaren David Frost uppges personligen ha drivit hårt på att få brittiska lagar att gälla i stället för utträdesavtalet trots att parterna kommit långt i förhandlingarna om den svåra gränsfrågan i Nordirland.
Irlands utrikesminister Simon Coveney varnade under veckoslutet för Storbritanniens "emotionella" nationalism som enligt honom utgör ledstjärnan för den brittiska strategin och som kan leda till att ingen överenskommelse nås, skriver tidningen Independent.
"Fem och en halv vecka kvar"
Boris Johnsons retorik har trappats upp inför nästa förhandlingsrunda med EU. Han har varnat för att det är bara fem och en halv vecka kvar för förhandlingar om ett handelsavtal.
- Vi måste enas med våra europeiska vänner före EU-mötet den 15 oktober... Om vi inte kan enas före det så ser jag inget frihandelsavtal mellan oss, och då borde vi acceptera det och fortsätta vidare.
Johnson säger sig ändå inte sörja över att det eventuellt inte blir något handelsavtal. Han ser det till och med som någonting positivt.
- Jag vill vara absolut tydlig med att vi redan från allra första början sagt att det vore ett bra resultat för Storbritannien.
Enligt honom kommer Storbritannien inte att ändra sin inställning för att få till stånd en överenskommelse.
Christophe Hansen, en EU-parlamentariker som arbetat med handelsavtalet, påpekar att det nu behövs full respekt för utträdesavtalet.
Enligt honom handlar det om förtroende och ett avgörande test för Storbritanniens vilja att infria löften.
- I annat fall kan EU inte lita på att Storbritannien i framtiden heller kommer att respektera överenskommelser om samarbete.
The Guardian hänvisar till Thomas Sampson, professor i ekonomi, som förra veckan sa att brexit utan frihandelsavtal kan bli mycket dyrt - mer kostsamt än den ekonomiska chock som covid-19 har skapat.
Källor: Financial Times, Independent, The Guardian, BBC, Reuters
Uppdatering kl. 16.30 med Ursula von der Leyens kommentar