Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åklagaren om skolattacken i Kuopio: Planerades i ett år – den åtalade erkänner mordet

Från 2020
Uppdaterad 08.09.2020 12:54.
Den misstänkta sitter i rätten med flera fotografer framför sig.
Bildtext Den åtalade anlände till rättsalen i Kuopio strax innan rättegången skulle inledas.
Bild: Lehtikuva

I dag på tisdag inleddes rättegången mot den man som utrustad med en sabel dödade och skadade sina studiekamrater vid Savolax yrkesinstitut för snart ett år sedan. Många av dem som studerade och jobbade vid skolan kommer att vittna.

Det var den 1 oktober 2019 som den då 25-åriga Joel Marin gick in till yrkesinstitutet i Kuopio där han studerade och attackerade elever och personal med ett sabelvapen. Han stack ihjäl en 23-årig kvinna och skadade nio andra personer.

Sammanfattning

Joel Marin står åtalad för 1 mord, 19 mordförsök, grovt sabotage, försök till grov misshandel och våldsamt motstånd mot tjänsteman vid yrkesinstitutet i Kuopio.

Den åtalade erkänner mord och en del av mordförsöken. Enligt försvaret var den åtalades plan att döda sig själv er bli dödad av polis.

Enligt åtalet hade den åtalade förberett attacken under ett års tid.

Den åtalade hade sökt sig till yrkesinstitutet för att förverkliga dådet.

De åtalade attackerade människor med ett sabel-aktigt svärd den 1 oktober 2019.

En ung utbytesstudent från Ukraina dog och nio personer skadades.

Dessutom skadades den åtalade i benet när polisen sköt honom vid gripandet.

Enligt den åtalade var målsättningen att skapa så mycket chock som möjligt.

Enligt åtalet hade den åtalade länge tankar om mord och hämnd.

Nästan ett år efter våldsdådet, inleddes rättegången mot honom i Norra Savolax tingsrätt. Han står åtalad för mord, 19 mordförsök (tidigare uppgav åklagaren att han åtalas för 20 mordförsök), sabotage, försök till grov misshandel och våldsamt motstånd mot tjänsteman. Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Marin.

"Den åtalade ångrar sig"

Försvarsadvokaten Matti Niiranen säger till Yle att den åtalade ångrar sig och att han samarbetat med polisen under hela utredningen. I polisförhören sa mannen ändå att dådet inte stör honom så mycket.

– Det som han sagt till mig går emot det som sades i förundersökningen. Orsaken till att en förändring skett här är sekretessbelagd information, säger Niiranen till nyhetsbyrån STT.

Åklagaren Ulla Oinonen säger att den åtalades motiv har varit att skapa så mycket skräck som möjligt hos oskyldiga. Åklagaren tar inte ställning till att den åtalade ångrar sig. Något tydligt motiv till dådet finns inte, men tanken har vuxit fram sedan 2017.

Förberedde attacken i ett år

Enligt Oinonen hade Marin förberett attacken i ett år. Det blev offentligt i dag när rättegången inleddes.

I åtalsskriften kommer fram hur Marin steg för steg har förberett attacken. Han ska ha sökt in till yrkesinstitutet med avsikten att utföra en skolattack där. I den åtalades skriftliga svar uppges ändå att Marin ville få ordning på sitt liv och att han inledde studierna med det i tankarna. Han förnekar alltså att han skulle ha inlett studierna vid yrkesinstitutet med avsikten att utföra en attack.

Han övade på skjutning vid en skytteklubb som han gått med i hösten 2018.

I åtalsskriften framkommer att Marin ska ha köpt en motorsåg en vecka innan dådet, men bestämt sig för att den är för opraktisk. Han hade också beställt en luftpistol och patroner på nätet.

Sabelvapnet som han till sist använde hade han hämtat på posten samma dag som han utförde dådet. Enligt åtalsskriften testade han sabeln på en bit kött före han gav sig av mot skolan.

Mannen ska också ha tagit ett lån på 2 000 euro för att förverkliga dådet.

Marin hade också bekantat sig med tidigare skolskjutningar, bland annat skolskjutningen i Jokela och Kauhajoki och attackerna i Columbine och Sandy Hook i USA. Idén att använda en sabel fick han från skolattacken i Trollhättan i Sverige som skedde 2015.

Erkänner mord

Den åtalade erkänner mordet och en del av mordförsöken.

Enligt åtalsskriften ska den misstänkta ha förstått att det var fel, men att chockvärdet i att döda oskyldiga skulle vara större. Hans mål var att döda så många som möjligt. Han inledde dådet i sin egen klass, framkommer i åtalsskriften.

Ljus utanför köpcentret Herman i Kuopio där en man utförde ett våldsdåd den 1 oktober 2019.
Bildtext En person dog och nio skadades i attacken.
Bild: Lehtikuva

Enligt försvarsadvokaten Matti Niiranen valdes offren ut slumpmässigt.

Enligt Marins försvarsadvokat ska målsättningen ha varit att han själv skulle dö efter dådet. Försvaret håller inte med om att den åtalade skulle ha planerat dådet under en så lång tid, även om han var med i en skytteklubb ett år innan attacken, rapporterar Yle Uutiset.

"Skoldådstankarna gav kraft"

I förhören berättar Marin om han aktivt sökt information om skolattacker. Efter hand började tanken om att han själv skulle kunna göra ett dåd i en skola skapas.

Inledningsvis ville han ändå inte döda någon, det behovet kom senare, säger i förundersökningen.

– När jag var yngre tänkte jag inte att jag skulle kunna döda andra människor. Senare kände jag ett behov att döda. De här tankarna hade jag starkt i huvudet år 2017, sa mannen i förhören, enligt förundersökningsprotokollet.

Enligt mannen kändes det orättvist att andra hade det bättre än han.

– Skoldådstankarna gav på något sätt sådan kraft att livet hade en mening, trots att det är fel sätt att använda livets gåva, sa mannen i polisförhören.

I förhören sa Marin till polisen att han önskade att någon skulle ha märkt att han inte mådde bra.

– Jag vill att dådet får folk att fundera på hur någons liv kan gå snett och hur sådana här tankar kan födas och hur man kan förebygga att sådant här sker.

Det här hände

En tisdag vid middagstid gick Joel Marin in till köpcentret Herman där Kuopios yrkesinstitut tillfälligt hade sina utrymmen.

Utrustad med ett sabelvapen och en luftpistol steg han in i ett klassrum med ett tjugotal studerande och gick till attack. Han stack ihjäl en 23-årig kvinna och skadade nio andra personer. Också en anställd vid köpcentret Herman angreps.

Mannen avfyrade aldrig luftpistolen utan använde sig enbart av sabeln. Därtill misstänks han ha anlagt en brand i köpcentret.

Nödcentralen larmades klockan 12.29 och åtta minuter senare hade polisen gripit gärningsmannen. Han uppges ha varit hotfull och brukat våld också mot polisen och vid gripandet sköt polisen honom i benet.

Gärningsmannen skadades allvarligt och fick vård på sjukhus. En polis fick skador på handen.

Den misstänkta har ingen brottsbakgrund

Joel Marin är född 1994 och studerade vid yrkesinstitutet i fråga. Yle har i det här fallet publicerat namnet på den misstänkte på grund av brottets samhälleliga betydelse och exceptionella karaktär.

Han är uppvuxen i Siilinjärvi och har inget tidigare brottsregister. Enligt förundersökningen finns det inget i hans bakgrund som antytt att ett dylikt dåd var i antågande.

Motivet till dådet har hittills varit oklart för offentligheten, men väntas klarna nu under rättegången. I förundersökningsprotokollet framkommer att Marin har sagt att dådet var en "hämnd mot hela världen". Marin var också sur på hur en del människor under hans liv hade betett sig mot honom. I förhören sa Marin ändå att hans klasskamrater inte hade betett sig dåligt mot honom.

Flera dagar har reserverats för behandlingen eftersom det finns ett stort antal målsägande.

Diskussion om artikeln