Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rättegången mot Julian Assange återupptas i London - han riskerar att utlämnas för spioneri till USA

Från 2020
Uppdaterad 08.09.2020 09:55.
Julian Assange 1.5.2019 på väg till en rättegång i London
Bildtext Julian Assange den 1.5.2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rättegången mot Wikileaksgrundaren Julian Assange återupptas. Domstolen ska klargöra om Assange kan utlämnas till USA för spioneri och olaga dataintrång. Om han utlämnas och döms i USA kan han dömas till sammanlagt 175 års fängelse.

Rättegången i London, som inleddes i januari och har haft ett uppehåll på grund av coronaviruset, pågår i cirka fyra veckor och båda sidor väntas överklaga domen.

Sitter fängslad

Julian Assange tillbringade sju år på Ecuadors ambassad i London där han sökte skydd för att han riskerade åtal i Sverige.

Han greps på Ecuadors ambassad i april 2019 - och har sedan dess suttit häktad i fängelset Belmarsh.

Assanges partner Stella Moris har sagt att Assange magrat kraftigt i fängelset och att hans hälsa har försämrats.

Hans advokater har också oroat sig över såväl hans fysiska som hans mentala hälsa.

Stella Moris, som är jurist, anser att fallet Julian Assange kommer att få omfattande återverkningar på yttrandefriheten och pressfriheten.

Julian Assanges partner Stella Moris, juristen Jennifer Robisnon och Julian Assanges far John under demonstration i London 7.9.2020
Bildtext Julian Assanges partner Stella Moris, juristen Jennifer Robisnon och Julian Assanges far John under en demonstration utanför domstolsbyggnaden i London 7.9.2020.

- Det här är en attack mot journalistiken. Om han utvisas till USA för att han publicerat obekväma sanningar om krigen i Irak och Afghanistan kommer det att bli ett prejudikat. Vilken som helst brittisk journalist eller publicist kan då bli utvisad i framtiden.

USA anklagar honom för spioneri och olaga dataintrång

Australiern Julian Assange har åtalats för spioneri och olaga dataintrång i USA. Om han utlämnas och döms i amerikansk domstol kan han dömas till sammanlagt 175 års fängelse.

Assange lät via Wikileaks publicera hemlighetsstämplade militära och diplomatiska dokument 2010-2011.

Bland videomaterialet fanns det bland annat en scen där en amerikansk militär från en helikopter sköt ner civila i Bagdad under Irakkriget 2007.

Minst tolv människor dödades, bland dem två journalister från nyhetsbyrån Reuters.

"Politiska motiv ligger bakom åtalen - ett hot mot pressfriheten"

Enligt åtalet har Assange äventyrat säkerheten i USA då han publicerade de hemliga dokumenten. Han anses ha försatt personer inom säkerhetstjänsten i Iran, Irak och Afghanistan i fara.

Assange och hans advokater anser att det ligger politiska motiv bakom åtalen. Enligt advokaterna publicerade Julian Assange regeringsdokument som innehåller bevis på krigsförbrytelser och brott mot mänskliga rättigheter.

Demonstration för Julian Assange i London 7.9.2.2020.
Bildtext Demonstration för Julian Assange i London 7.9.2.2020.

Ett flertal organisationer för mänskliga rättigheter och grupper som försvarar yttrandefriheten har fördömt USA:s krav på utlämning.

Amnesty International befarar att Assange riskerar att utsättas för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter och misshandel i USA om han utlämnas.

Hans anhängare har ordnat demonstrationer utanför domstolsbyggnaden Old Bailey i centrala London.

Demonstration till stöd för Julian Assange utanför domstolsbyggnaden Old Bailey i London 7.9.2020
Bildtext Demonstration till stöd för Julian Assange utanför domstolsbyggnaden Old Bailey i London 7.9.2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

"En dämpande effekt på journalistiken"

Amnesty befarar också att spionerianklagelserna kan ha en dämpande effekt på yttrandefriheten och få journalister att idka självcensur av rädsla för åtal.

FN:s specialsändebud i tortyrfrågor, professor Nils Melzer, som har besökt Assange i fängelset Belmarsh, säger att Assange visar klara symptom som tyder på långvarig exponering för psykisk tortyr, och att han inte kan utvisas till USA.

Det finns också uppgifter om att Assange avlyssnades och filmades på ett olagligt sätt på Ecuadors ambassad och att känslig information hade vidarebefordras till den amerikanska underrättelsetjänsten.

Det finns också uppgifter om intrång i hans dator och nedladdningar av material som sålts till underrättelsetjänsten i USA.

Källor: Reuters, The Guardian