Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kulturbranschen i Finland samlas i ett gemensamt upprop: “Vi behöver hjälp!”

Från 2020
Uppdaterad 08.09.2020 10:09.
Leende kvinna med orange blus.
Bildtext Sopranen Therese Karlsson är en av initiativtagarna till kulturbranschens uppror.
Bild: Theresa Axén

Uppropet har undertecknats av över 3 900 personer. I ett öppet brev till regionförvaltningsverket, Social- och hälsovårdsministeriet och kulturminister Annika Saarikko kräver de samma regler för kulturevenemang som för resten av samhället under coronakrisen.

Var finns rättvisan och logiken då restauranger, nattklubbar och köpcentra får ha öppet samtidigt som teatrarna tvingas bära ut varannan stol och kan sälja bara hälften av biljetterna. Det här frågar sig initiativtagarna, musikerna Thomas Enroth och Therese Karlsson, i det öppna brevet.

De kräver också att någon ska stiga fram och försvara branschen.

– Först och främst har vi saknat att någon ens stiger fram och talar till oss, bara den signalen är ett viktigt stöd. Det här känns liksom ganska ensamt på vår kant, säger sopranen Therese Karlsson och fortsätter:

– När månaderna går och inget händer, och särskilt i jämförelse med det övriga samhället där vissa delar har varit igång sticker det i ögonen.

Hon efterlyser också klara riktlinjer för hur kulturbranschen ska kunna överleva.

– Det är en orättvisa, vi känner en stor rädsla och sorg, många har till och med varit handlingsförlamade, och inkomsterna försvinner.

Uppropet riktar också kritik mot den förvirring och de avbokningar som myndigheternas slarv med den borttappade nollan i rekommendationerna för publikmängden på offentliga tillställningar förorsakade. Avsikten var att skriva 500 och inte 50. Men det här har fått följder för kulturbranschen.

– Under de timmar det här felet var ute fick det direkta följder med biljettavbokningar och jobb som bokas av. Vi har förståelse för att mänskliga misstag sker och att det är svåra frågor, men det är ganska katastrofalt att sådant får ske.

Ekonomiskt stöd och karantänsregler

Rent konkret kräver initiativtagarna till uppropet akut ekonomiskt stöd till konstnärer och artister för att de ska klara sina levnadskostnader.

De efterlyser också smidigare karantänsregler för branschen så att det blir lättare både för inhemska kulturarbetare att resa utomlands för att jobba, och för utländska artister att resa hit för att uppträda.

– Det finns ju många fantastiska musiker och artister som har sitt levebröd på resande fot. Det behövs regelverk även för den biten.

Annika Saarikko pitää puhetta sinertävän seinän edessä.
Bildtext Kulturbranschen riktar i ett öppet brev sitt missnöje bland annat till kulturminister Saarikko.
Bild: Arttu Timonen / Yle

Therese Karlsson poängterar också att beslutsfattarna bör ha förståelse för att kulturbranschen måste ha framförhållning i sin planering – arrangörer och producenter har minst ett halvår av arbete innan en produktion eller turné ska gå av stapeln.

– Redan nu läggs våren 2021, till och med ännu längre fram. Jag önskar att de ansvariga beslutsfattarna ens skulle ta reda på att vad det är som saknas, var stödet kan läggas in. Den uppföljningen har inte riktigt gjorts.

I uppropet påpekar man också att kulturfältet står för 3,5 procent av Finlands BNP, medan kulturutövarnas andel av vårens coronastöd var långt mindre.

“Ni pratar om att rädda ekonomin – vi är 3,5 procent av den ekonomin, skriver initiativtagarna.

Staten betalade ut coronastöd i maj, främst till de större institutionsteatrarna och museerna som hör till statsandelssystemet. Enligt Therese Karlsson försöker man nu omfamna hela branschen där många olika yrkesgrupper finns under samma tak.

– Det vill säga de som jobbar utan statligt stöd, och det är ju en stor del av branschen.

Vad skulle du vilja säga till den ansvariga ministern Annika Saarikko?

– Vill hon och är hon beredd att stiga fram för vår bransch? Visa det! Vi har tagit vårt ansvar, och vi har full förståelse för situationen men nu har vi varit tvungna att sätta ner foten. Vi behöver hjälp och hoppas på den hjälpen.

Hoppas på brett stöd

På tisdag morgon har över 3 900 personer skrivit under uppropet. Therese Karlsson hoppas att också personer som inte jobbar inom kulturbranschen skriver under uppropet.

Artisten Paula Vesala lyfte för några dagar sedan i inlägg på Instagram fram samma problematik som evenemangsbranschen står inför.

Kulturminister Annika Saarikko svarade under inlägget att hon som minister jobbar för att samhället ska hållas öppet så långt som möjligt, och strävar efter att man inom branschen ska hitta ett sätt att agera säkert samtidigt som man ser till att folk kan jobba.

Saarikko betonar att hon också vill öppna för möjligheten att införa regionala begränsningar eftersom läget är så olika i olika regioner. Samma sak sade hon i en intervju för Svenska Yle för ett par veckor sedan.

– Ingen kan lova att det inte blir nya restriktioner om smittoläget förvärras, men jag vill samtidigt öppna för möjligheten att införa regionala begränsningar eftersom läget är så olika i olika regioner. Om läget skärps och vi blir tvungna att stänga teatrar och annat kommer jag att jobba hårt för att inkomstbortfallen ersätts, men då är också andra sektorer i verklig knipa.

Namninsamlingen avslutas den 14 september och initiativtagarna hoppas kunna överlämna uppropet senare den veckan.

I dag, tisdag, ordnar evenemangsbranschen (på finska Tapahtumateollisuus ry) också en demonstration vid Medborgartorget och vid Riksdagshusets trappor, och kräver stöd och svar på hur branschen ska räddas.