Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur dyr blir handbollsherrarnas samling i november? Förbundet bävar för nota som är femsiffrig och letar efter billigare coronatester

Från 2020
Nico Rönnberg i kvalmatch mot Georgien 2020.
Bildtext Nico Rönnberg är ett av Finlands utlandsproffs.
Bild: Tomi Hänninen / Newspix24 / Handbollsförbundet

Handbollsförbundets efterlysning: Snabba och förmånliga coronatester. Höstens EM-kvalstart kan bli en dyr vecka – trots att intresset för hemmamatchen mot världslaget Danmark är stort.

Verksamhetsledaren Päivi Mitrunen suckar när hon tänker på hösten. Hela handbollsförbundet kommer att få skrapa sig i huvudet.

De inhemska serierna ska kastas i gång. Samtidigt ska förbundet försöka hitta en vettig lösning på herrlandslagets samling i november.

Då inleder landslaget EM-kvalet med två tuffa matcher – borta mot Nordmakedonien torsdagen den 4 november och hemma mot Danmark lördagen den 7 november.

Det största problemet: Spelarna i finländska laget ska coronatestas två gånger inom loppet av några dagar.

– Det är ett krav från europeiska handbollsförbundet. Och tidtabellen kommer att vara jättetajt, säger Mitrunen.

"Blir jättedyrt"

Landslaget samlas på en måndag, flyger till Skopje via Istanbul på tisdag, spelar match mot Nordmakedonien på onsdag kväll, flyger till Finland på torsdag, laddar för ny match i Kisakallio på fredag och spelar match mot Danmark på lördag i Vanda.

Ola Lindgren under timeout i landskamp.
Bildtext Ola Lindgrens Finland möter tufft motstånd i EM-kvalet.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Spelarna ska testas före resan till Skopje och när de har kommit tillbaka till Finland.

– Det finns inte så mycket erfarenhet av testning. Allt är nytt och det blir jättedyrt för oss. Här kan ett test kosta över 300 euro. Det är mycket pengar.

Förbundet har diskuterat med olika testföretag, men vissa kan inte garantera snabba testresultat inom ett dygn.

– Spelarna är tillbaka i Finland på torsdag kväll. På lördag morgon klockan 10 måste vi veta vilka som får spela mot Danmark.

Bubbla aktuell?

Fotbollen har använt sig av Uefas strama coronaregler i Nations League och skapat bubblor för landslagen för att spelarna inte ska behöva sitta i karantän. Just nu kan Mitrunen inte svara på om det är möjligt för handbollen.

Förra veckan frågade undervisnings- och kulturministeriet samtliga bollsporter vilka behov de olika förbunden har under hösten.

– Vi väntar på information därifrån, säger Mitrunen.

Grenförbunden har kontinuerligt möten och diskuterar bland annat frågor som rör coronan.

– Nyligen berättade Bollförbundet vilka de använde för sina coronatester. Nu försöker jag hitta några andra alternativ också.

Oscar Kihlstedt i landslaget 2020.
Bildtext Oscar Kihlstedt kommer från Sverige till landslagssamlingen.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Man behöver inte vara tankeläsare för att förstå att Mitrunen syftar på förmånligare lösningar.

– Vi kommer att använda över 10 000 euro till coronatester. Jag förstår varför vi ska göra det. Spelarna ska vara friska och känna att de är trygga här, men om vi hittar någon som utför testerna lite billigare vore det väldigt bra.

Sålde slut på mindre än en timme

Biljetterna till hemmamatchen mot Danmark sålde slut på mindre än en timme när de släpptes. I det här skedet kunde inte förbundet sälja mer än 500 biljetter – ytterligare ett bakslag för handbollen.

– Nu har vi en riktigt vass motståndare och det skulle garanterat fylla läktarna i Vanda. Efter att biljetterna var slut har många frågat om det finns fler. Matchen skulle ha gett oss lite pengar i kassan. Nu lär det bli utgifter i stället.

Danmark spelar sin första kvalmatch på hemmaplan mot Schweiz och har därmed en enklare uppladdning till mötet med Finland.

Om de finländska myndigheterna ger grönt ljus för större publikevenemang inomhus, så kommer handbollsförbundet att släppa fler biljetter till matchen mot Danmark.

– Just nu är planen att varannan rad är tom i arenan i Vanda.

Finland möter Danmark, Schweiz och Nordmakedonien i kvalet till EM 2022. Kvalet startar i november och pågår till maj.

Diskussion om artikeln