Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moskva tror inte på sanktioner mot gasledningen Nord Stream 2

Från 2020
Uppdaterad 08.09.2020 07:32.
staplade rör
Bild: Monica Slotte / Yle

I Ryssland ökar oron inför att EU menar allvar med nya sanktioner på grund av förgiftningen av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Men Moskva har svårt att tro att Tyskland är berett att stoppa den gemensamma gasledningen Nord Stream 2.

Den ryska statsdumans ordförande för internationella frågor Leonid Slutskij menar att de senaste tyska uttalanden om Nord Stream 2 enbart bekräftar den ”geopolitiska bakgrunden till affären med Navalnyj”.

- Jag utesluter inte att USA nu försöker övertala Tyskland att införa sanktioner mot projektet genom att vifta med det anti-ryska kortet, sa Slutskij i går till nyhetsbyrån Interfax.

Den ryska debatten gick upp i varv i går efter nya uttalanden från Berlin. Enligt Angela Merkels talesman utesluter inte längre förbundskanslern att EU omvärderar utsikterna för gasledningen Nord Stream 2. Det här på grund av förgiftningen av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Angela Merkel
Bildtext Förbundskansler Angela Merkel har tidigare sagt att Navalnyi är offer för ett mordförsök och att man försökt tysta honom.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Gasledningen som läggs ute till havs mellan Ryssland och Tyskland är ett oerhört viktigt projekt för Moskva, både ekonomiskt och politiskt. Det ryska statsbolaget Gazprom äger majoriteten i det privata konsortium som sköter projektet.

Ledningen är till 90 procent klar, men kan nu stoppas på grund av eventuella sanktioner.

Amerikanerna pekas ut

I Moskva är man som vanligt övertygad om att boven i dramat är USA. USA har redan länge varit en aktiv motståndare till det tysk-ryska gasröret och Washington har redan tidigare infört egna sanktioner mot projektet.

Den ryska makteliten har det senaste decenniet haft för vana att automatiskt anklaga USA för en smutskastningskampanj när omvärlden kritiserar Ryssland. Skandalen kring Navalnyj är inget undantag.

Alla dessa utspel om sanktioner mot gasledningen är bara absurda

― Dmitrij Peskov, president Putins talesman

Michail Uljanov är Rysslands representant i FN-centret i Wien och han menar att förgiftningen av Navalnyj är ett ”suspekt sammanträffande”.

- Jag är ingen vän av konspirationsteorier, skriver Uljanov på Twitter. Men den här otrevliga händelsen med Navalnyj inträffade så att säga vid exakt rätt tidpunkt, när gasledningen är nästan färdig och på så vis spelade allt det här i händerna på projektets motståndare som desperat vill stoppa det.

Även president Putins administration följer noggrant med alla spekulationer om gasledningens framtid. Men enligt presidentens talesman Dmitrij Peskov kan man inte ta debatten på allvar.

- Alla dessa utspel om sanktioner mot gasledningen är bara absurda, menar Peskov.

Inte heller landets energiminister Aleksandr Novak oroar sig i dagsläget.

- Projektet kommer att slutföras oberoende de problem som omger projektet, menade Novak i går.

I väntan på nya sanktioner har den ryska rubeln tappat i värde de senaste dagarna. I går gav en euro 90 rubel. Senast den ryska rubeln var lika svag var år 2016.

Diskussion om artikeln