Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU kräver att Belarus friger över 630 fängslade demonstranter - oroar sig särskilt för oppositionsledaren Maria Kolesnikova

Från 2020
Uppdaterad 08.09.2020 06:13.
EU kräver att musikern och oppositionsledaren Maria Kolesnikova friges efter att hon greps på gatan i Minsk av maskerade säkerhetsagenter.
Bildtext EU kräver att musikern och oppositionsledaren Maria Kolesnikova friges efter att hon greps på gatan i Minsk av maskerade säkerhetsagenter.

EU kräver att Belarus friger över 600 fängslade demonstranter, bland dem oppositionsledaren Maria Kolsenikova som greps på gatan av säkerhetsagenter. Över 630 demonstranter greps i söndagens massiva protester mot president Aleksandr Lukasjenko.

Arresteringsvågen i söndags hörde till de största efter presidentvalet den 9 augusti, som EU betraktar som ett fuskval. Det var redan den fjärde söndagen i rad som tiotusentals människor drog ut på gatorna i protest mot Aleksandr Lukasjenko.

Belarus inrikesministerium uppger att 633 personer greps, bland dem musikern och oppositionspolitikern Maria Kolesnikova. Hon är medlem av ett övergångsråd som bildades efter presidentvalet, då Lukasjenko hävdade att han hade återvalts med 80 procent av rösterna.

- EU förväntar sig att alla friges eftersom de protesterade mot fuskvalet den 9 augusti, säger EU, Tyskland, Storbritannien och Kanada i ett gemensamt uttalande. USA lyser däremot med sin frånvaro.

Tyskarna oroar sig särskilt för Kolesnikova och kräver en förklaring om hur hon behandlas. Den brittiska utrikesministern Dominic Raab uttryckte också sin oro på Twitter.

EU:s utrikespolitiska chef Josep Borell hotade samtidigt ledarna i Belarus med EU-sanktioner, om de inte böjer sig.

- EU kommer att införa sanktioner mot individer som anses bära ansvaret för våld, förtryck och förfalskning av valresultat, sa Borrell.

Kanadas utrikesminister Francois-Philippe Champagne säger att alla fängslade bör friges, inklusive oppositionsledare och journalister.

- Godtyckliga gripanden av ledande oppositionsröster är oacceptabla, sa Champagne.

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja som många ser som presidentvalets rättmätiga vinnare, säger att hon inte har hört något om var Kolesnikova är eller hur hon behandlas.

- Ju mer de skrämmer oss, desto fler drar ut på gatorna, sa Tichanovskaja som är i exil i Litauen.

Kolesnikova är den enda av de tre kvinnor som ledde Tikhanovskajas valkampanj som inte har flytt utomlands.
Bildtext Maria Kolesnikova stannade kvar i Minsk.
Bild: /All Over Press

Övergångsrådet som hon leder, säger att två andra medlemmar av rådet också har försvunnit och att polisen hävdar att de inte vet något om deras öden.

- Vi vet fortfarande inte var Maria är eller vad som ha hänt med henne, säger rådets jurist Maxim Znak. Enligt honom har också presstalesmannen Anton Rodnenkov och rådets verkställande sekreterare Ivan Kravtsov försvunnit spårlöst.

Den 38-åriga Maria Kolesnikova är den enda av de tre kvinnor som ledde Tichanovskajas kampanj, som inte har flytt utomlands. Den tredje, Veronika Tsepkalo befinner sig i Ukraina.

Kolesnikova gick med i politiken i maj då hon anslöt sig till presidentkandidaten Victor Babarykos kampanj. Han arresterades och uteslöts ur valet i juni, då Tichanovskaja beslöt att bli oppositionens kandidat i stället för honom.


Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln