Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De sista australiska journalisterna i Kina evakuerades - konflikten mellan länderna skärps

Från 2020
Uppdaterad 08.09.2020 09:34.
Radio och Tv reportern Bill Birtles flydde till Australiens ambassad i Peking då han belades med utreseförbud.
Bildtext Radio- och Tv-reportern Bill Birtles flydde till Australiens ambassad i Peking då han belades med utreseförbud.

De två sista australiska korrespondenterna i Kina har evakuerats eftersom de var rädda för sin säkerhet. Journalisterna sökte skydd i australiska beskickningar då Kina belade dem med utreseförbud.

Rundradiobolaget ABC:s korrespondent Bill Birtles och Michael Smith från finanstidskriften Australian Financial Review, blev oroliga då de förhördes av Kinas säkerhetstjänst i anslutning till det omskrivna fallet kring den fängslade australiska medborgaren, tv-journalisten Cheng Lei.

Kinesiska myndigheter meddelade samtidigt att korrespondenterna inte får lämna landet eftersom de anses vara "personer av intresse" i fallet.

Det ledde till att Birtles flydde till Australiens ambassad i Peking medan Smith sökte skydd hos landets konsulat i Shanghai. Intensiva förhandlingar följde vilket ledde till att kineserna gick med på att journalisterna fick flyga hem.

Birtles skrev senare på Twitter att det är trevligt att komma hem, trots att det hände så abrupt.

Birtles arbetsgivare ABC, uppger att australiska diplomater redan förra veckan hade varnat Birtles att han måste lämna landet. Han drack avskedsdrinkar med kolleger då sju poliser knackade på hos honom i hans hem i Peking mitt i natten.

Poliserna bad honom stanna kvar i landet för förhör och det var då han beslöt att fly till beskickningen.

Birtles och Smith var alltså de sista australiska reportrarna som var kvar i Kina. Det är nu första gången sedan början av 1970-talet som ingen journalist från Australien är baserad i Kina.

Det här är ytterligare ett tecken på hur relationerna mellan Kina och Australien har försämrats i år, på grund av Hongkong samt Australiens krav på en oberoende utredning om coronavirusets ursprung i Kina.

Kina har vedergällt bland annat genom att stoppa import av australiskt kött och genom att införa strafftullar för spannmål från Australien.

Australien har utfärdat varningar till sina medborgare om att resor i Kina kan innebära risker och leda till gripanden. Regeringen meddelade samtidigt att den fortfarande bistår den fängslade tv-journalisten Cheng Lei.

Det ansedda nyhetsankaret som har specialiserat sig på ekonomiska nyheter, arbetade på tv-kanalen CGTN, China Global Television Network, då hon plötsligt greps av okänd orsak i augusti.

Inga åtal har väckts mot henne, men det brittiska rundradiobolaget BBC antyder att gripandet kan ha att göra med det faktum att en kinesisk direktör för Huawei greps i Kanada.

Cheng Lei hålls i husarrest på okänd ort och inga misstankar mot henne har ännu delgetts enligt Australien.

Australiska medieorganisationer och journalistförbund protesterar högljutt mot att reportrar används som slagträn i internationell diplomati.

Det har blivit allt svårare för journalister att arbeta i Kina, som i år har utvisat rekordmånga utländska reportrar - hela 17 utländska journalister var tvungna att lämna landet under årets första hälft.

Källor: Reuters, ABC, AFP

Diskussion om artikeln