Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studerande på Vasa universitet exponerade för corona - universitetet slopar all närundervisning

Från 2020
Uppdaterad 08.09.2020 16:53.
Vasa universitet.
Bildtext Vasa universitet på Brändö i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Flera studerande har exponerats för coronaviruset på Vasa universitet. Universitetet meddelar att all närundervisning avbryts. De studerande och den smittade personen besökte Espresso House i Vasa centrum den 1 september.

Enligt Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta är det frågan om en grupp tutorer som exponerats för en person med Covid-19. Nio personer har nu försatts i karantän.

Den smittade personen besökte Espresso House i Vasa centrum den 1 september tillsammans med tutorerna.

Från stadens sida har man beslutat att även försätta fyra personer ur caféets personal i karantän.

- Det är ingen större risk för personalen, men vi tar det säkra före det osäkra, säger Kaukoranta.

Eftersom exponeringen skedde för en vecka sedan, ska tutorerna och personalen sitta i karantän i en vecka, räknat från idag, tisdag.

De som befann sig på Espresso House den 1 september mellan klockan 13.00 och 13.30 ombeds kontakta sin egen hälsostation för ett coronavirustest, om de under den närmaste veckan får symtom på luftvägsinfektion såsom hosta, snuva, feber eller ont i halsen.

Visste inte om exponeringen i söndags

Testet har tagits förra veckans torsdag och det positiva resultatet kom i söndags.

I söndags visste myndigheterna dock inte att så många blivit exponerade.

- När vi ringer och berättar för någon att de har Covid-19 är det inte konstigt om personen inte kommer ihåg precis var den rört sig. Men i måndags när vi ringde och kollade måendet så kom hen ihåg caféet, säger Kaukoranta.

Övergår till distansundervisning och stänger läsesalarna

På tisdag förmiddag meddelar Vasa universitet att man nu har fått information från universitetets studentkår om en eventuell exponering under ett evenemang för tutorer förra veckans tisdag, den 1 september.

Universitetet övergår nu till endast distansundervisning. Dessutom stänger man alla läsesalar, begränsar rörelsefriheten på universitetet och övergår till endast take away från restaurangerna.

- Vi har under en längre tid haft färdiga planer på hur man ska reagera ifall någonting sker. Det var väntat, men inte önskvärt, att nånting skulle hända, säger rektor Jari Kuusisto.

Åtgärdena gäller från och med imorgon, den 9 september, fram till den 22 september.

Personalen kan fortsätta jobba på campus enligt tidigare instruktioner.

Studentkåren får beröm

Kuusisto ger en stor eloge till studentkåren som överlag skött sig ypperligt under coronakrisen och som ändrat om verksamheten för att minska på antalet kontakter och också sett till att alla säkerhetsföreskrifter följs.

Universitetet i sig kan inte påverka studerandes agerande utanför campus utan de kan bara hoppas att folk är försiktiga även på sin fritid.

- Det är därför studentkåren ordnar tutorverksamhet så att studeranden kan under ledda förhållanden träffa varandra. Det här kan i sin tur minska på övrigt festande som kan vara mindre säkert då ingen övervakar det, konstaterar Kuusisto.

På universitet kommer man nu under de följande två veckorna att följa med läget och man hoppas kunna sedan återgå igen till närundervisning för första årets studerande.

Ilkka-Pohjalainen (bakom betalvägg) var först med nyheten om att studerande på Vasa universitet exponerats för viruset.

Texten uppdaterad kl. 13.55 med information om att den smittade och tutorerna befunnit sig på Espresso House.
Texten uppdaterad med information från Vasa universitet kl. 11.14.
Texten uppdaterad kl.16.45 med kommentarer av rektor Jari Kuusisto.

Diskussion om artikeln