Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mairead McGuinness föreslås bli Irlands nya EU-kommissionär - efterträder Phil Hogan som tvingades avgå på grund av brott mot coronarestriktioner

Från 2020
Mairead McGuinness leder ordet i EU-parlamentet. Hon är en kvinna i medelådern med ljust hår.
Bildtext Mairead McGuinness leder ordet i EU-parlamentet.
Bild: /All Over Press

Det blir ändringar i EU-kommissionens sammansättning. EU-parlamentets nuvarande vice talman Mairead McGuinness föreslås efterträda Phil Hogan som irländsk kommissionär.

Bryssel

Samtidigt kommer man också att ändra på ansvarsfördelningen inom kommissionen, meddelade kommissionsordföranden Ursula von der Leyen vid en presskonferens på förmiddagen.

McGuinnes föreslås ta över lettiska kommissionären Valdis Dombrovskis nuvarande portfölj som ansvarig för EU:s finansiella tjänster.

Dombrovskis tar i sin tur över tidigare irländska kommissionären Paul Hogans uppdrag som handelskommissionär.

Hogan tvingades nyligen avgå som irländsk kommissionär efter att ha deltagit i en golfbankett som bröt mot de rådande coronarestriktionerna i Irland.

Posten som handelskommissionär är viktig med tanke på EU:s handelsrelationer till stormakter som Kina och USA samt för den framtida relationen mellan EU och Storbritannien.

Mairead McGuinness är för tillfället vice talman i EU-parlamentet. Valet av henne skulle bidra till att jämna ut könsbalansen i kommissionen. I så fall skulle 13 av sammanlagt 27 kommissionärer vara kvinnor.

Såväl Dombrovskis som McGuinnes hör till borgerliga EPP som är EU-parlamentets största grupp.

Diskussion om artikeln