Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Interfax: Belarusiska oppositionspolitikern Maria Kolesnikova rev sönder sitt pass vid gränsen - och förhindrade utvisning till Ukraina

Från 2020
Uppdaterad 08.09.2020 14:27.
Maria Kolesnikova
Bildtext Maria Kolesnikova hör till oppositionsrådet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Statskontrollerade medier i Belarus meddelade tidigare att oppositionsledaren Maria Kolesnikova gripits vid den ukrainska gränsen då hon försökte fly. Enligt senare uppgifter hade de belarusiska myndigheterna dock försökt tvinga henne och två andra personer att lämna Belarus.

"Det här var ingen frivillig utresa. Det var en med våld framtvingad utvisning", skriver Ukrainas vice inrikesminister Anton Gerasjtjenko på sin Facebooksida.

Han tillägger: "Men man lyckades inte utvisa Maria Kolesnikova. Denna modiga kvinna förhindrade detta".

Enligt nyhetsbyrån Interfax byrå i Ukraina hade Maria Kolesnikova rivit sönder sitt pass för att Ukraina inte skulle kunna släppa in henne i landet.

Hennes båda medarbetare uppges däremot befinna sig i Ukraina.

Maria Kolesnikova, som är en av ledarna för det oppositionsråd som bildades i Belarus efter presidentvalet i augusti, försvann i går i Minsk. Ett vittne säger sig ha sett henne föras in i en minibuss av okända personer. I morse hävdade statskontrollerade medier att hon gripits vid ett försök att fly landet.

Omständigheterna kring det som verkligen hänt Maria Kolesnikova är oklara.

Krav på nyval och frigivning av fångar

Oppositionsrådet, där också nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj ingår, kräver att nyval ordnas på grund av det kontroversiella presidentvalet i augusti och att alla politiska fångar ska släppas.

Landets president Aleksandr Lukasjenko anklagar oppositionsrådet för att olagligt försöka ta över makten. Flera rådsmedlemmar har gripits och andra har under hot tvingats ut ur landet.

Källor: Reuters, SR

Diskussion om artikeln