Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mellan inställda uppträdanden och digitala lösningar - hur mår den finlandssvenska litteraturen i coronatider?

Från 2020
Uppdaterad 15.09.2020 09:17.
Person håller upp en packe böcker framför sitt ansikte.
Bildtext Under coronatiden har många hunnit läsa mer än vanligt.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Hur mår den finlandssvenska litteraturen och den finlandssvenska författaren i dessa coronatider - mellan inställda uppträdanden och digitala lösningar.

Avbokat. Inställt. Uppskjutet.

I mars månad stängde Finland och resten av världen ner allt från kontor och restauranger till museer, musik- och teaterscener, bokhandlar och bibliotek i ett försök att hejda coronapandemins framfart.

För många kulturutövare, i synnerhet frilansare och egenföretagare, innebar inställda evenemang ett kännbart bortfall av inkomst.

I all hast fick också bokbranschen tänka om när den ena bokmässan efter den andra ställdes in. Och när också biblioteken och bokhandlarna stängde sina dörrar för obestämd tid såg det allt mörkare ut för bokbranschen.

Hur skulle litteraturen nu nå ut till läsarna? Var skulle man föra samtalet om den aktuella litteraturen?

Var möts litteraturen och läsaren idag?

Nya plattformar, sociala medier och digitala lösningar togs snabbt i bruk och författarna och förlagen fick lära sig att möta sin publik på webben.

Hannele Mikaela Taivassalo, nyvald ordförande för Finlands svenska författareförening, vill se en bred diskussion om hur coronapandemin kommit och kommer att påverka de finlandssvenska författarna och den finlandssvenska litteraturen över tid:

- Hur mår författarna och hur ser deras ekonomi ut, och hur har bokbranschen klarat sig under det senaste halvåret. Hur har läsarnas beteende påverkats av denna speciella tid, hur lyckas vi upprätthålla ett intresse för boken och hur når boken ut till läsarna. Var kan vi mötas för att diskutera litteratur i dag. Och vad har vi lärt oss av de senaste månaderna, på gott och ont.

Tisdagen den 15 september kl. 14 bjuder Finlands svenska författareförening in till en diskussion om den finlandssvenska litteraturens väl och ve i en live-stream som sänds på Yle Arenan.

I diskussionen deltar Mari Koli, VD för Schildts & Söderströms förlag, Fredrik Rahka, VD för Förlaget M, Ralf Andtbacka, författare och redaktör på Ellips förlag, Sören Lillkung, VD på Svenska kulturfonden, Agneta Rahikainen, marknadsföringschef på Svenska Litteratursällskapet, och Hannele Mikaela Taivassalo, författare och ordförande för Finlands svenska författareförening.

Diskussionen leds av Svenska Yles litteraturredaktör Marit Lindqvist, och publiken kan ställa frågor till panelen via Whatsapp +358 44 421 4584.

Se hela diskussionen här.

Svenska Yle live: Råd under rådande omständigheter - hur påverkar detta år boken och författarna? - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln