Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅST öppnar sina dörrar igen - på menyn står nyskriven dramatik i skärgården

Från 2020
En kvinna i gul klänning sitter på huk på en teaterscen och drar upp en kvinna i grön jacka ur en isvak
Bildtext Daniela Franzell och Amanda Nyman är ute på farlig is i Åbo Svenska Teaters urpremiär.
Bild: Åbo Svenska Teater/Pette Rissanen

Tiden läker alla sår. Eller gör den? Pjäsen Hemåt över isen handlar i grunden om hur föräldrars handlingar lämnar stora konsekvenser för deras barn.

Skärgården är som djupfryst. En grupp ungdomar tar sig över isen hemåt från en dans på grannön. De går modigt ut på det frusna havet. Sedan slår stormen till och allt går fel.

Händelsen lämnar stora ärr i befolkningen på ön Hustrun - ärr som värker än idag. Vems var skulden? Kan livet fortsätta? Kommer kärleken övervinna? Detta är frågor som behandlas i Åbo Svenska Teaters nya pjäs Hemåt över isen.

Tove Appelgren har dramatiserat och regisserat pjäsen Hemåt över isen. Pjäsen är baserad på en bok av Gunilla Linn Persson, vilken Appelgren upptäckte av rena slumpen på en loppmarknad. Det som särskilt fångade Appelgrens uppmärksamhet var de starka människorelationerna som kommer fram i dramat.

- Det här är teater. Här finns stora känslor, både positiva och också väldigt dramatiska sådana, berättar Appelgren.

En kvinna styr och en man sitter i en båt på en teaterscen.
Bildtext Jerry Wahlforss och Daniela Franzell i föreställningen "Hemåt över isen".
Bild: Åbo Svenska Teater/Pette Rissanen

Handlingen är en skärgårdsberättelse i nutid och dåtid på ön Hustrun. Föreställningen kryllar av tidsplan. I centrum står två parallella historier, av vilka den tidigare har haft stora konsekvenser för den senare. Karaktärerna i nuet påverkas och prövas av karaktärerna i det förflutna.

- Det som inte ändras över tid är att vi är våra föräldrars barn oberoende hur gamla vi är, samt det som drabbar oss allra häftigast; förälskelser och konsekvenserna av dem, säger Appelgren.

Nya talanger stiger upp på scen

På scen syns, förutom teaterns egen ensemble, elever från Åbolands Teaterskola. Det är en teaterskola för barn och ungdomar i åldern 7-18 år från Pargas och Åbo. Teaterskolan följer den allmänna läroplanen för grundläggande konstundervisning i teaterkonst. För många av ungdomarna är det här deras första professionella produktion och det här för naturligtvis med sig en motsvarande energi på scen.

Sex ungdomar i svarta och vita kläder hoppar samtidigt på en teaterscen.
Bildtext Flera unga skådespelare gör sin scendebut.
Bild: Åbo Svenska Teater/Pette Rissanen

- Det som är det bästa med amatörteater, och varför inte teater överlag, är att det finns olika människor av olika bakgrund och ålder som alla är på samma linje, kommenterar Samuel Karlsson.

Hemåt över isen har premiär på Åbo Svenska Teater på Stora scenen 12.9.2020. Pjäsen textas på svenska och finska.

ÅSTs nya produktion Hemåt över isen

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln