Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Borgåskyttarna hade siktet inställt på Vasa - telefondata avslöjar brödernas flyktplaner

Från 2020
Den äldre brodern täckte också sitt ansikte.
Bildtext Den äldre av bröderna Granholm under häktningsförhandlingarna i Östra Nylands tingsrätt i Vanda den 29 augusti 2019.
Bild: Lehtikuva

Med hjälp av mobiltelefondata har polisen lyckats rekonstruera Borgåskyttarnas flykt undan rättvisan förra sommaren. Sökningar på nätet visar att bröderna Granholm som står åtalade för 13 mordförsök ställt siktet mot Vasa.

Den här veckan pågår rättegången mot bröderna Raymond och Richard Granholm i Borgå. De misstänks bland annat för mordförsök riktade mot 13 poliser.

Enligt förundersökningen försökte bröderna gillra en fälla åt polisen i Borgå natten mellan den 24 och 25 augusti sommaren 2019. De tog en polis som gisslan och skottskadade två poliser. Sedan inleddes flykten som räckte över tjugo timmar.

Polisen i Borgå.
Bildtext Poliser på plats i Ölstens, Borgå, där polisskjutningen ägde rum.
Bild: Lehtikuva

Googlade bränsle och vapen

Nu visar mobiltelefondata att bröderna verkar haft som avsikt att fortsätta färden till Vasa. Vasa figurerar i deras allra sista sökningar som de gjorde precis innan den vilda biljakten började.

Den sista sökningen är “Volvo V50 full tank”.

De tre tidigare handlar om Vasa: “Vapen butik Vasa”, “Vasa jakt” och “Wasa jakt butil” har någon i flyktbilen knappat in i den mobiltelefon som de åtalade använde.

Vasa en möjlig anhalt

Yle Östnylands redaktör Mikael Kokkola som följer rättegången och har studerat det digra förundersökningsmaterialet säger att Vasa varit en möjlig anhalt för bröderna Granholm.

- Vasa var ett alternativ när bröderna planerade att fortsätta färden vidare från Tammerfors, säger Kokkola.

Kokkola säger att sökningarna fokuserats på hur långt man kan köra en Volvo V50 på full tank och hur mycket reservtanken rymmer. De har också googlat vapen.

- Bröderna har också sökt matbutiker, grönområden och möjligheter att tvätta sig, säger Kokkola.

Bild från rättegång.
Bildtext Rättegången pågår denna vecka i Östra Nylands tingsrätt.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Oplanerad flykt

Kokkola säger att flykten inte verkar ha föregåtts av någon planering utan att bröderna improviserat efter händelserna i Borgå.

Raymond och Richard Granholm har också letat nyheter från Borgå på nätet och googlat på sökordet polisskjutning och även sina egna namn.

- Det viktigaste har varit bensin, ammunition och vad polisen och allmänheten vet om brödernas förehavanden, säger Kokkola.

På onsdagen den 9 september fortsätter rättegången i Östra Nylands tingsrätt.