Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lukasjenko: "Kanske jag har suttit för länge vid makten - men jag är den enda som är kapabel att skydda landet"

Från 2020
Demonstration i Minsk mot  Aleksandr Lukasjenko
Bildtext Demonstration i Minsk mot Aleksandr Lukasjenko 6.9.2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Belarus diktatoriska president Aleksandr Lukasjenko säger att han kanske har suttit vid makten som president lite väl länge.

Trots att han erkänner det säger han samtidigt att han är den enda person som är kapabel att beskydda landet just nu, rapporterar ryska nyhetsbyråer.

Lukasjenko säger också att han inte utesluter ett tidigarelagt presidentval, men att ett sådant val kan äga rum först efter förändringar i grundlagen.

Har styrt sedan 1994

Lukasjenko har styrt Belarus sedan 1994. I augusti hävdade han att han segrat i presidentvalet än en gång, och då gick folket ut på gatorna i protest mot valfusk. Demonstranterna kräver att Lukasjenko avgår.

Massprotesterna har pågått i flera veckor i Belarus. Ett nytt oppositionsråd kräver nyval och att alla politiska fångar släpps - medan Lukasjenko anklagar oppositionsrådet för att olagligt försöka överta makten.

Flera medlemmar i oppositionsrådet har gripits, och en del har tvingats lämna Belarus - nu senast oppositionsledaren Maria Kolesnikova.

Kolesnikova har gripits vid gränsen mot Ukraina. Hon motsatte sig kraftigt de belarusiska myndigheternas försök att utvisa henne.

Tichanovskaja: Först nytt presidentval - sedan ny grundlag

Oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja har kommenterat Lukasjenkos uttalanden. Hon säger att nya val måste hållas före - inte efter - en grundlagsreform.

Tichanovskaja uttalade sig under en gemensam presskonferens med Norges premiärminister Erna Solberg på Norges ambassad i Vilnius i Litauen.

"Lukasjenko är inte den legitima presidenten"

Svetlana Tichanovskaja sa tidigare i dag att länder och partier inte kan och inte bör förvänta sig att belarusierna ska respektera avtal som har gjorts upp mot deras vilja och av en olaglig regim.

- Aleksandr Lukasjenko är inte den legitima presidenten i vårt land. Han representerar inte längre Belarus, sa Tichanovskaja då hon talade till Europarådets kommitté i en direkt videosändning från sitt högkvarter i Vilnius i Litauen.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln