Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarnas tankesmedja måste betala tillbaka en del av sitt statsstöd efter kvinnokränkande publikation

Från 2020
Bild på man med glasögon och bandana på huvudet som håller ut händerna.
Bildtext Jukka Hankamäki fick 10 000 euro för publikationen "Totuus kiihottaa".
Bild: PS arkisto - Handout

Undervisnings- och kulturministeriet har beslutat att kräva tillbaka en del av det statsunderstöd den sannfinländska tankesmedjan Suomen Perusta tilldelades, uppger ministeriet i ett pressmeddelande. Återkravet gäller publikationen Totuus kiihottaa skriven av Jukka Hankamäki.

Ministeriet återkräver nu 10 183,29 euro av tankesmedjan. Återkravets storlek baserar sig på Suomen Perustas redovisning och på beloppet på 10 000 euro som tankesmedjan uppgett att har betalats till Hankamäki. I summan ingår också ränta.

Beslutet kommer efter att ministeriet bedömt att ändamålet som understödet gått till inte uppfyller de villkor som finns för dylika stöd. Mottagaren av allmänt understöd ska till exempel främja jämställdhet och likabehandling i sin verksamhet.

Verket kränker både likabehandling och jämställdhet till många delar genom att göra sig skyldigt till trakasserier som förbjuds i både driskriminerings- och i jämställdhetslagen, skriver ministeriet i sitt pressmeddelande.

Kränkande innehåll

Publikationen väckte starka reaktioner, och särskilt delen ''Kvinnans tyranni och socialiseringen av sexualitet'' fick stor uppmärksamhet. Hankamäki skriver bland annat att ''finländska kvinnor velat hämnas på det finländska samhället genom att para sig med utlänningar''.

Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho har tagit avstånd från tankesmedjan och sagt att publikationer av Suomen Perusta inte är partiets ställningstaganden eller representerar det partipolitiska programmet.

Han har ändå sagt att tankesmedjan är viktig för partiet eftersom den producerar forskningsinformation.

Diskussion om artikeln