Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rättegången mot Borgåskyttarna fortsatte med polisens dramatiska inspelning: "Ni skjuter honom inte i huvudet. Jag släpper inte vapnet"

Från 2020
Uppdaterad 09.09.2020 17:02.
Bild på de misstänka gärningsmännen i rättssalen i dag.
Bildtext Bröderna var på plats i rättssalen i måndags. Det var förmodligen första gången de sågs sedan den 25 augusti 2019.
Bild: Lehtikuva

Dag två i rättegången mot bröderna Granholm är avslutad. Flera dramatiska ljudupptagningar och videor spelades upp i rätten. Ett krav på att hålla brödernas tatueringar hemliga väckte uppmärksamhet. Vår liveblogg har avslutats.

Bröderna är åtalade för 13 mordförsök i Borgå och Tammerfors. Man började med brödernas samtal till larmcentralen. På eftermiddagen hörde man bland annat en polisvädjan till bröderna Granholm om att inte skjuta kollegan.

Rättegången inleddes måndagen den 7 september, men fick avbrytas på grund av oklarheter i åtalet. Ett nytt åtal delades ut, men rättegången fick skjutas upp till onsdag. Slutpläderingen är uppskjuten till den 18 september. Rätten kommer också att ta en extradag för att hinna med behandlingen.

Följ med rättegången här:

Svenska Yle livebloggar från rättegången. Du kan följa med händelserna från och med klockan 9 på onsdag morgon då rättegången fortsätter. Svenska Yles medarbetare på plats är Bengt Östling och Mikael Kokkola.

Journalisterna sitter inte i tingsrättssalen där rättegången pågår, utan bevakar den på distans från tingsrätten i Hyvinge.

Rättegången ska pågå till den 18.9 då slutpläderingen hålls.

Det här har hänt

Åklagarna Laura Sairanen och Jukka Haavisto yrkar att bröderna ska dömas till 13 års fängelse.

Enligt åklagarna har 31-åriga Richard Granholm och 26-åriga Raymond Granholm försökt mörda poliser vid flera olika tillfällen den 25 augusti 2019 i Ölstens i Borgå och under en biljakt mellan Tammerfors och Ikalis.

Bröderna åtalas för 13 mordförsök.

Åklagaren yrkar också på att bröderna ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det har åtminstone den ena brodern nekat till.

Borgåpoliserna yrkar därtill på skadestånd för sammanlagt 50 000 euro. Det motiveras bland annat med skottskada i armen, tinnitus, sveda och värk samt psykiskt lidande.

Bröderna var på plats i rättssalen på måndagen, men har tidigare meddelat att de inte vill höras.

Richard Granholms försvarare, advokat Petteri Kouhia, sa att Richard nekar till mordförsöket på Borgåpoliserna men erkänner att det var grov misshandel. Meningen var inte att döda, menar Granholm via sin försvarare.

Raymond Granholms försvarare, advokat Maria Lundström, säger att hennes klient nekar till brottet med samma argument.

Bröderna har erkänt att deras motiv var att stjäla polisernas vapen.

De har också erkänt grovt rån, skjutvapenbrott och våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Enligt bröderna sköt de mot polisen för att få slut på biljakten, inte för att döda.

De båda bröderna är svenska medborgare, men de har tillbringat sina tidiga barndomsår i Finland. Den äldre brodern har också finskt medborgarskap.

Källa: Yle Uutiset