Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bilhandeln ser ljus i tunneln efter coronavåren – men fortfarande registreras betydligt färre nya bilar än ifjol

Från 2020
Uppdaterad 09.09.2020 07:37.
Man i vit skjorta som håller handen på en ny vit bil.
Bildtext Jan-Magnus Lerbacka.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Medan handeln med begagnade bilar når upp till ungefär samma nivå som ifjol syntes redan i början av året en nedgång i antalet registrerade nya bilar. Coronavåren gjorde läget ännu sämre och fortfarande ligger man kring 20 procent under fjolårets siffror.

Bilhandlarna verkar ändå hoppas på en normalisering av läget i höst.

- Det ser riktigt positivt ut för tillfället. Nybilshandeln ökar igen, folk aktiverar sig och vi har kunder igen, säger bilförsäljare Jan-Magnus Lerbacka i Karleby.

Johan Lillbroända vd Bilaffär Nystedt säger att man i höst troligen når samma nivå som ifjol. De beställningar som nu görs kommer ändå först att synas i slutet av året eller början av nästa år.

- Många flyttade sina anskaffningar till hösten och nu närmar vi oss normalläge. Jag är svagt optimistisk och vi kommer att klara oss någotsånär i år också.

Året har ändå varit tungt, enligt försäljarna. Siffrorna i augusti månad visar nationellt sett en nedgång med 15 procent jämfört med samma månad i fjol i antalet nyregistreringar.

I Mellersta Österbotten och Österbotten är nedgången ännu större, kring 20 procent.

- När man beställer en ny bil ska man vara säker på framtiden och våren var en så speciell tid att man tänkte på andra saker än bilköp då, säger Lillbroända.

Året har varit omtumlande, enligt Johan Skrabb som är Audi produktchef på en bilaffär i Karleby.

Tvä män i en bilaffär.
Bildtext Martti Kumpulainen och Johan Skrabb.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Det var katastrofalt när coronan slog till. Plötsligt var det totalt dött en måndag morgon.

- Det är samma för oss som för alla andra. Våren var väldigt dålig men nu ser vi att vi säljer mer vecka för vecka, säger platschef Martti Kumpulainen.

Enligt Kumpulainen är räddningen att de begagnade bilarna har sålt bra hela året.

Han förvånas ändå över att siffrorna för Mellersta Österbotten visar på en nedgång med 24 procent också i augusti jämfört med samma månad i fjol.

- Det var en negativ överraskning. Den här regionen har sjunkit mer än övriga Finland, bara några områden visar sämre siffror.

- Det kommer att vara ett väldigt svårt år för den här branschen men vi har lite ljus i tunneln och det är inte ett mötande tåg som syns, säger Kumpulainen och skrattar.

Folk tvekar inför uppsjö av alternativ

På grund av coronapandemin är folk är osäkra på framtiden och det syns såklart på marknaden, enligt försäljarna.

- I en sådan tid står bilbyte inte överst på listan, säger Kumpulainen

Samtidigt har bilmarknaden ändrat de senaste åren. Lillbroända säger att de senaste två åren har han tydligt märkt en förändring som innebär att allt fler diskuterar och köper hybridbilar.

- Och nu är de inte så mycket dyrare än vanliga bensinbilar och andrahandsvärdet för dem är också bra.

Johan Skrabb anser att de nyare alternativen för bränsle också gör att en del tvekar kring när det är läge att skaffa ny bil.

- Folk är fundersamma kring vilket drivmedel man ska välja för tillfället. El, hybrid, bensin, diesel, sådant är på tapeten med så gott som varje kund.

Enligt Skrabb är kunderna väldigt medvetna och han räknar med att av alla Audi som nyregistreras är kring 40 procent hybridbilar.

Diskussion om artikeln