Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Folk i Karlebyregionen köper nya husbilar som aldrig förr – ökning på 55 procent i år

Från 2020
Uppdaterad 09.09.2020 07:24.
En man och tre pojkar framför en husbil.
Bildtext Erol Yigit med sönerna Artur, Oliver och Robin.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Medan det går fortsatt trögt för försäljningen av nya bilar i hela landet ökar antalet nyregistrerade husbilar. I synnerhet i Mellersta Österbotten är ökningen stor.

I år har nästan 90 nya husbilar registrerats i Mellersta Österbotten, jämfört med 55 under samma period (januari-augusti) i fjol. Det är en ökning på 55 procent.

I hela landet är ökningen 11 procent. Också antalet begagnade husbilar som sålts i Finland har i år ökat med mer än nio procent.

Det innebär att totalt har drygt 10.000 begagnade och nya husbilar sålts i Finland i år.

- Det har varit otrolig efterfrågan i år. Vi har totalt sålt närmare 800 äldre och nya husbilar jämfört med 500 ifjol, säger Antti Tokola som säljer husbilar i Karleby.

Tokola tror att coronaviruset till en del ligger bakom uppgången, men påpekar att trenden pekat uppåt redan i flera år.

Många nya campare i sommar

Erol Yigit från Torneå har köpt husbil i sommar och campar i dagarna i Karleby och Vasa.

- Förra veckan fick vi registerplåtarna och då åkte vi genast iväg. Det har länge varit min dröm att skaffa husbil och det var inte på grund av coronaviruset, säger Yigit.

När coronaepidemin är över är ändå tanken att åka ut också i övriga Norden och Europa med bilen.

Tuomo Ryynänen driver en camping norr om Uleåborg och efter en bråd sommar åker han nu själv runt med husbil. Han har sett många nya caravanare i sommar.

Man som står i solen utanför husbil.
Bildtext Tuomo Ryynänen.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Det har varit fullt med husbilar. Folk som brukar åka till Medelhavet campar nu i stället i Finland. Det har varit full rulle sedan mitten av juni ända tills nu.

Och fördelarna med husbil är enligt Ryynänen att man får bestämma själv och ta dagen som den kommer.

- Det är bara att kolla på kartan och styra dit man vill eller dit det är vackert väder.

Köper österbottningarna begagnade husbilar?

I Österbotten syns inte alls samma ökning av nyregistrerade husbilar. I stället syns en minskning med cirka 17 procent, från 42 nya ifjol till 35 i år.

En orsak kan vara att det i Karleby finns flera husbilsförsäljare. Medan det i svenska Österbotten veterligen inte finns några större aktörer utan de närmaste finns i Seinäjoki och Storkyro.

Försäljaren Antti Tokola tänker sig att antalet sålda bilar kan ha något att göra med det.

Men nya husbilar registreras enligt var ägaren bor. Så om till exempel en Jakobstadsbo köper en ny husbil registreras den också i Jakbosad och inte på orten där den sålts.

En möjlighet är, enligt Henry Fräntilä som säljer husbilar i Storkyro, att österbottningarna köper begagnade och de syns naturligtvis inte i statistiken över nyregistreringar.

- Vi har verkligen sålt massor med begagnade husbilar i år, till olika delar av landet, säger Fräntilä.

Artikeln uppdaterad 9.9 kl 7:20 med korrekta siffror, ökningen är 55 procent och inte 65 som det tidigare stod i artikeln. Antalet registrerade nya husbilar ändrades också eftersom de första siffrorna var felaktiga.

Diskussion om artikeln