Nästan hela flyktinglägret Moria på Lesbos i lågor i natt, över 12 000 människor i nöd – Frank Johansson: "Lägret var en tickande bomb"

Ön Lesbos vaknade på onsdag morgon upp till rök och elände. Flyktinglägret Moria drabbades under natten av en förödande brand. Nu måste de forna lägerinvånarna evakueras. Det handlar om tusentals förtvivlade migranter som dessutom tampas med en pågående coronaepidemi som gör att lokalbefolkningen vill hålla sig undan.
Det finns hittills inga rapporter om eventuella skadade eller döda i branden.
Hela lägret brinner. Allt brinner. Folk försöker fly. Deras hem i Moria är förstörda
― Organisationen Stand by Me Lesvos beskrev det kritiska läget under natten
Bränderna började strax efter midnatt i det överfulla lägret.
Tidigt på morgonen bestod den största delen av Moria av rykande rester av brända containrar och tält. Människor gick omkring och sökte efter ägodelar i spillrorna.
Vi vet att där finns över 12 000 personer, bland dem barn, som har absolut ingenting.
― Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty i Finland
Frank Johansson, verksamhetsledare vid Amnesty Internationals Finlandsavdelning, säger att lägret har varit nästan som en tickande bomb som har väntat på att explodera: 12 000–13 000 människor i ett läger som är byggt för bara några några tusen människor. De sanitära förhållandena har varit usla.
– Vi sett på bilder att allt har brunnit ner och vi vet att där finns över 12 000 personer, bland dem barn, som har absolut ingenting. De borde nu få någon form av tak över huvudet och sådana förhållanden där de kan leva ett människodrägligt liv.
Johansson gör en jämförelse:
– För att försöka förstå den här mängden kan man tänka sig en jättestor ishall eller fotbollsstadion i Helsingfors som plötsligt skulle tömmas på alla människor som sedan inte skulle ha någonstans att gå.
"Svårare för asylsökande att komma till Grekland"
Johansson säger också att människorättsorganisationer och humanitära organisationer i flera år har påpekat att situationen i lägret är fullständigt outhärdlig.
Nu gör coronaviruset det hela ännu ännu värre, och enligt Johansson har lägerinvånarna inte kunnat få sådana förhållanden som de skulle ha behövt för att kunna sköta de virusdrabbade.
Han påpekar att det nu gäller för den grekiska regeringen och för hela EU att vidta åtgärder och på allvar rädda dessa människor som har drabbats så hårt.
– Om man tittar på det som den grekiska regeringen har gjort under coronakrisen så har den hela tiden försökt göra det svårare för asylsökande att komma till Grekland. Grekland har mer eller mindre – med coronakrisen som ett svepskäl – förhindrat flyktingar att utnyttja sina rättigheter, säger Johansson.
Dokument och id-handlingar har förstörts
Tusentals lägerinvånare flydde under natten till fots från mot bergen och hamnstaden Mytilena.
Många evakuerades till en strand i närheten av lägret rapporterar Sveriges Radio.
Moria har i stort sett brunnit ner till grunden, och inte mycket har räddats undan lågorna, rapporterar SVT. Läget är katastrofalt för lägerinvånarna som nu också har förlorat sina dokument och id-handlingar.
En talesman för den grekiska regeringen uppger att ett kristillstånd kommer att utlysas på Lesbos på grund av branden. Kravallpolis har skickats till ön.
Talesmannen sa också att myndigheterna utreder uppgifter om att branden skulle ha varit anlagt.
Coronautbrott i lägret – svårt med karantänsbestämmelser
Moria drabbades dessutom av coronaviruset under veckan, och karantänsbestämmelser har gällt i lägret sedan dess.
Enligt den grekiska nyhetsbyrån ANA bröt bränderna ut efter att invånarna protesterat mot tvångsisolering av asylsökande som varit i kontakt med smittade.
Grekiska myndigheter har inte bekräftat uppgifterna. Däremot bekräftas rapporter om att brandmän mött motstånd då de kom till det brinnande lägret.
Hjälporganisationer har varnat för att social distansering och hygienåtgärder, som handtvätt, är omöjliga att genomföra i det överfulla lägret.
En jätteutmaning för myndigheterna
Enligt Stelios Petsas, talesman för den grekiska regeringen, står myndigheterna nu inför en gigantisk utmaning då alla hemlösa ska omhändertas.
Samtidigt måste alla covid-19-smittade spåras och isoleras för att man ska kunna förhindra att viruset sprider sig till lokalbefolkningen på ön. Petsas säger att alla tidigare lägerinvånare i Moria förbjuds att lämna ön.
Under natten stoppade polisen många flyende från att nå staden Mytilena. Polisfordon stängde av vägar, och de flyende måste söka sig till områden på kullar kring lägret. Många sov på marken.
Lesbos i nyckelposition redan åren 2015–2016
Lesbos var en av brännpunkterna under massflykten till Europa åren 2015–2016. Då tog sig tiotusentals asylsökande från Syrien och Irak till ön.
problemen har hopat sig i Moria under många år.
Det fanns också hundratals ensamkommande barn och tonåringar i Moria.
Prostitution, sexuella trakasserier, försvunna barn, narkotikaproblem och slagsmål har hört till vardagen i Moria. Lägerinvånare har utsatts för knivhuggning och har bränts till döds i sina tält. Också självmord har förekommit bland lägerinvånarna.

Källor: AFP, Reuters, AP, SVT