Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dallas tur att bli på noll – Vegas utjämnade slutspelsserien

Från 2020
Vegas har utjämnat semifinalserien till 1–1.
Bildtext Vegas har utjämnat semifinalserien till 1–1.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vegas Golden Knights vann nattens dust mot Dallas Stars med 3–0 och utjämnade serien till 1–1. För andra matchen i rad blev Dallas finländska kvartett med Miro Heiskanen i spetsen utan poäng.

Matchen avgjordes i andra perioden när Vegas pangade in tre mål inom loppet av tio minuter. De facto lyckades Vegas få pucken in fyra gånger, men ett av målen bortdömdes helt korrekt för att en Vegas-anfallare störde Anton Khudobins målvaktsarbete.

– Vi är ett starkt offensivt lag, det är en del av vår identitet. Jag visste att vi kan göra mål om vi spelar vårt eget spel, till skillnad från vad vi gjorde i den första matchen, säger Vegas chefstränare Peter DeBoer.

Av målen var framför allt Tomas Noseks 3–0-mål en riktig pärla. Nosek kom upp i ett tre-mot-ett-anfall tillsammans med Chandler Stevenson och Nicolas Roy, och tre klapp-klapp-passningar senare var pucken för tredje gången – giltigt – i Dallasmålet.

Tätt försvar

Vegas 3–0-seger visar att finalserien i den västra konferensen är olidligt jämn och målfattig. Åtminstone jämfört med Dallas semifinalserie mot Colorado där Texaslaget lyckades göra fem mål i hela fyra matcher.

Vegas försvar är på en helt annan nivå. I den första matchen fick veteranmålvakten Marc-Andre Fleury spela för Vegas och han gjorde det förtjänstfullt genom att rädda 24 av 25 puckar. I den andra matchen var det igen svensken Robin Lehners tur att stå mellan stolparna och han räddade alla 24 skott.

– Båda har storspelat och gett oss chansen att vinna matcher, och om vi lyckas göra ett par mål så börjar det kännas bra för mig som tränare, säger DeBoer på lagets Twitterkonto.

Finländarna på noll

Vegas klart tätare försvar har också åtminstone tillfälligt satt stopp för finländarnas, framför allt Miro Heiskanens, poängproduktion.

I den inledande 1–0-segern blev finländarna på noll, och så var naturligtvis även fallet i tisdagskvällens 0–3-förlust. Anfallarna Roope Hintz och Joel Kiviranta spelade bägge två drygt 12 minuter utan att noteras för poäng medan Heiskanen slet på isen i över 22 minuter och back-kollegan Esa Lindell i över 24 minuter.

Alla fyra blev på plus minus noll i statistiken, men Heiskanen får till stor del ta på sig William Karlssons 2–0-mål i numerärt överläge: han satte en lös puck bakom eget mål som fångades upp av en Vegasspelare och illa kvickt hittade den Karlsson som sköt den i mål, trots att Heiskanen försökte stå i vägen för skottet.

Miro Heiskanen är en av Dallas ledande spelare.
Bildtext Miro Heiskanen är en av Dallas ledande spelare.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vegas första mål gjordes av Paul Stastny som spelade fram till Karlssons mål.

Fyra segrar krävs för att avancera till Stanley Cupfinal. Tampa Bay Lightning leder den östra konferensens finalserie mot New York Islanders med 1–0 efter måndagens 8–2-seger.

Tips: Missa inte Yle Sportens nya NHL-podd med ett nytt avsnitt varje tisdag! Du hittar podden på Arenan.

Diskussion om artikeln