Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

AstraZeneca pausar testningen av coronavaccin efter att en testperson blivit oförklarligt sjuk - överläkare vid THL: "Man måste utreda grundligt vad det handlar om"

Från 2020
Uppdaterad 09.09.2020 18:50.
En kvinnlig kemist håller upp instrument i AstraZenecas laboratorium i Sydney där man jobbar med att ta fram ett coronavaccin.
Bildtext AstraZenecas coronavaccin är nu i den tredje och sista testningsfasen.
Bild: AAP Image

Läkemedelsbolaget AstraZeneca avbryter tillfälligt de kliniska testerna av det covid-19-vaccin som bolaget utvecklar tillsammans med universitetet i Oxford. Orsaken är att en av testdeltagarna blivit sjuk.

Det är i nuläget oklart om personens insjuknande har att göra med coronavaccinet. Bolaget uppger inte hurdana symptom testpersonen har drabbats av, utan säger bara att en person har blivit “oförklarligt sjuk” och att man därför gör ett rutinavbrott i testningen.

En oberoende kommitté ska nu utreda fallet.

Enligt Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd THL, måste orsaken till att personen insjuknat utredas grundligt.

– Man måste utreda grundligt vad det handlar om - om det bara är ett tidsmässigt samband med vaccinet, om det finns någon annan orsak i bakgrunden eller om personen har insjuknat i någon annan infektion samtidigt, säger Nohynek.

– Nu väntar vi på utredningen och sedan bestämmer forskarna vad som ska göras. Om det kommer fram någon annan orsak till att personen har insjuknat, är sannolikheten att vaccinet skulle ha orsakat det väldigt obefintlig, säger Nohynek.

Hur snabbt testningen kan återupptas beror på vad kommittén kommer fram till. Enligt BBC kommer de kliniska testerna sannolikt att kunna återupptas redan inom några dagar.

Enligt Nohynek är det svårt att säga när testningen kan återupptas då detaljerna kring fallet ännu inte har offentliggjorts.

– Det kan vara om några dagar, eller så kan det gå upp till en eller två veckor - ifall något är oklart - innan rekryteringen kan återupptas igen, säger Nohynek.

Vaccinet som EU och Finland väntar på

De kliniska testerna av AstraZenecas coronavaccin är inne i den tredje och sista fasen. För tillfället testas vaccinet på över 30 000 personer i USA, Storbritannien, Brasilien och Sydafrika.

AstraZenecas vaccin har ansetts vara mycket lovande. EU har reserverat 300 miljoner doser av vaccinet och också Finland deltar i den gemensamma upphandlingen.

Artikeln uppdaterades 9.9.2020 kl. 18.50 med kommentarerna av överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd.

Diskussion om artikeln