Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cristiano Ronaldo nådde mäktig milstolpe i den portugisiska landslagsskjortan: "Det är bara Gud som vet vad som händer i framtiden"

Från 2020
Cristiano Ronaldo har gjort 101 mål för Portugal.
Bildtext Cristiano Ronaldo har gjort 101 mål för Portugal.

Cristiano Ronaldo skrev ett stycke fotbollshistoria när Portugal besegrade Sverige med 2–0 i Nations League. Ronaldo gjorde båda målen och i och med fullträffarna blev han den andra herrspelaren som kommer upp i 100 landslagsmål.

Med bättre effektivitet hade Ronaldo kunnat mångdubbla sin målskörd i tisdagskvällens match i Stockholm. Men Sverige höll ut i nästan en halvlek.

Alldeles i slutet av första halvleken visades Gustav Svensson ut efter sitt andra gula kort och frisparken som följde från cirka 20 meter utnyttjade Ronaldo iskallt.

Cristiano Ronaldo har gjort 101 mål för Portugal.
Bildtext Typiskt frisparksmål á la Ronaldo.

Den karaktäristiska frisparken har vi sett många gånger tidigare och nu förde fullträffen upp Ronaldo i tresiffrigt vad landslagsmål beträffar.

I mitten av andra halvleken gjorde Portugal 2–0 och igen var det Ronaldo som lyckades i sitt avslut. Ett lika enkelt som perfekt skott från ungefär 16 meter som gick förbi en chanslös Robin Olsen i det svenska målet.

– Klart att jag är jätteglad över segern och över att jag nådde 100-målsgränsen. Det är bara Gud som vet vad som händer i framtiden. Jag känner mig i bra form och är glad över att kunna spela.

– Jag är inte besatt av att slå rekordet, de kommer sen helt naturligt om de kommer, sade Ronaldo i en intervju för Uefa.

Tidsfråga när Ronaldo blir etta

Utöver Ronaldo är det bara Irans legendariske anfallare Ali Daei som gjort minst 100 mål för sitt land. Daei gjorde totalt 109 landslagsmål under åren 1993–2006.

Efter Sverigematchen är Ronaldos målsaldo med andra ord 101. Och då är Nations League bara i början. Med sin nuvarande form är det endast en tidsfråga när den 35-årige Ronaldo förpassar Daeis rekord till historieböckerna.

Egentligen är det väl bara en viss coronasmitta som kan utgöra någon form av hot mot att Ronaldo väldigt snart tar över som obestridlig etta.

Och när han väl blir det lär han hållas i toppen en god stund. Av de aktiva spelarna är Indiens 36-årige Sunil Chhetri bäst med 72 mål, åtföljd av Argentinas Lionel Messi med 70 mål, Polens Robert Lewandowski med 61 mål, Förenade Arabemiratens Ali Mabkhout med 60 mål samt Bosnien och Hercegovinas Edin Džeko och Uruguays Luis Suárez med 59 mål var.

Mest mål med högern

Ronaldo sköt sitt första landslagsmål år 2004 och har varje år sedan dess lyckats i målskyttet minst en gång. De torraste åren har varit 2008 och 2009 samt 2020 med bara en fullträff var, medan 2019 och 2016 varit de bästa mätt i antal mål med 14 respektive 13 fullträffar.

Att Ronaldo gjorde två mål mot just Sverige borde inte överraska om man tittar i historien: mot Sverige har lusitanen nu nätat sju gånger vilket är delat rekord med Litauen. Finland har kommit förhållandevis lätt undan med bara ett insläppt mål av Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro.

Däremot har han inte gjort mål mot stora fotbollsnationer som Brasilien, Frankrike, Tyskland och England, enligt Daily Mail.

Några fakta om Ronaldos 101 mål, enligt Daily Mail:

# mål med huvudet: 25.
# mål med vänster fot: 22.
# mål med höger fot: 54.

# mål på straff: 11.
# mål på frispark: 10.
# mål utanför straffområdet: 21.
# mål innanför straffområdet: 80.

# mål inom minuterna 0–15: 10.
# mål inom minuterna 16–30: 16.
# mål inom minuterna 31–45: 15.
# mål inom minuterna 46–60: 10.
# mål inom minuterna 61–75: 22.
# mål inom minuterna 76–90: 28.

Omgångens resultat hittas i sin helhet på Uefas webbplats.

Diskussion om artikeln