Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nya krav på filmer som vill kamma hem en Oscar – akademien presenterade regler som ska öka mångfalden inom filmbranschen

Från 2020
Oscarstatyetter i rad
Bildtext Oscarsstatyetterna är de mest prestigefyllda priserna inom filmbranschen.
Bild: ©A.M.P.A.S.

Efter att ha kritiserats för bristande mångfald ställer Oscarsakademien nu specifika krav på filmer som vill tävla om statyetten för bästa film.

I juni meddelade Oscarsakademien att den tillsätter en specialgrupp som ska ta fram kriterier för representation och inkludering som framtida Oscarskandidater måste uppfylla.

Syftet är att se till att olika typer av människor är representerade inom filmbranschen, till exempel vad gäller kön, etnicitet, sexuell läggning och funktionsnedsättningar.

Vi tror att de här kriterierna kommer att vara en katalysator för långvarig, grundläggande förändring inom vår industri

― Oscaracademiens ledning

Nu är kriterierna fastslagna. Från och med Oscarsgalan 2024 kan en film tilldelas Oscarstatyetten för bästa film endast om den uppfyller minst två av fyra kriterier.

Det finns flera sätt att uppfylla de olika kriterierna, men i korthet handlar de om representation bland:

  • skådespelare och narrativ
  • personer som jobbar bakom kameran (t.ex. regissörer, kameramän, tekniker, producenter, frisörer, stylister)
  • praktikanter
  • personer som jobbar med marknadsföring, publicitet och distribution

Kriteriet för den första kategorin, det som syns på duken, kan till exempel uppfyllas genom att åtminstone en av huvudrollsinnehavarna eller en central birollsinnehavare hör till en underrepresenterad etnisk grupp. Alternativt ska minst 30 procent av de mindre rollerna spelas av kvinnor, etniska minoriteter, LGBTQ+-personer eller personer med en funktionsnedsättning.

“Perspektivet måste reflektera människornas diversitet”

Oscarsakademien har under många år fått hård kritik för bristande mångfald. Kritikerna menar att akademien i för hög grad lyfter upp framför allt vita män.

För att råda bot på det här har akademien dragit i gång olika projekt för att främja jämlikhet inom branschen, det senaste är Academy Aperture 2025. De nya kriterierna är en del av det här initiativet.

Produktionsteamet bakom Parasite tar emot priset för årets film.
Bildtext Produktionsteamet bakom Parasite tar emot Oscarsstatyetten för bästa film. Parasite är den första icke-engelskspråkiga film som vunnit priset.
Bild: /All Over Press

– Vi tror att de här kriterierna kommer att vara en katalysator för långvarig, grundläggande förändring inom vår industri, säger akademiens ordförande David Rubin och vd:n Dawn Hudson.

Duon försäkrar att akademien hängivet har gått in för att göra filmindustrin mer jämlik.

– Perspektivet måste breddas så att det reflekterar diversiteten hos den globala population som skapar filmerna och publiken som interagerar med dem. Akademien är redo att ta en stor roll för att se till att det blir verklighet.

I år var första gången någonsin som Oscarspriset för bästa film gick till en icke-engelskspråkig film. Priset gick till den sydkoreanska filmen Parasite.

Diskussion om artikeln