Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ännu en framstående oppositionsföreträdare i Belarus försvann - men Nobelpristagaren Aleksijevitj skyddas av diplomater

Från 2020
Uppdaterad 09.09.2020 16:03.
Författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aksijevitj öppnade sin dörr för journalister på måndagen, efter att hon vägrat släppa in okända män.
Bildtext Författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aksijevitj öppnade sin dörr för journalister på måndagen, efter att hon vägrat släppa in okända män.
Bild: AFP / Lehtikuva

Galjonsfiguren för den belarusiska oppositionens samordningsråd, nobelpristagaren i litteratur, Svetlana Aleksijevitj, är nu den enda i rådet som inte gripits eller tvingats på flykt. Efter att juristen Maksim Znak förts bort, försökte någon ta sig in också hos Aleksijevitj.

På måndag morgon fördes den 39-årige juristen Maksim Znak bort av maskerade, civilklädda män i närheten av Znaks kontor i huvudstaden Minsk.

Znak ingår i den belarusiska oppositionens samordningsråd och har arbetat för den tidigare bankdirektören Viktor Babaryka. Babaryka tillhör dem som hindrades att ställa upp i presidentvalet i augusti och som sitter häktad.

Znaks bostad har också genomsökts av polisen och han har åtal att vänta. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till en advokat som arbetar för Znak.

Juristen Maxim Znak ingår i det belarusiska oppositionsrådet och arbetar för Viktor Babarika, som sitter häktad sen tidigare.
Bildtext Den nu gripne Maksim Znak deltog i oppositionsrådets presskonferens i Minsk den 24 augusti.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt den här källan misstänks Znak för handlingar "som hotar den nationella säkerheten". En husrannsakan ska också ha genomförts i Babarykas högkvarter.

Aleksijevitj skyddas av journalister och diplomater

Så sent som på tisdagen rapporterades att Maria Kolesnikova, en av ledarna för oppositionsrådet, hade gripits. Hon försvann i Minsk på måndagen och hon ska ha kämpat mot myndigheternas försök att tvinga ut henne ur Belarus. På onsdagen framgick att hon häktats och misstänks för högförräderi.

Av de sju medlemmarna i oppositionens samordningsråd är Nobelpristagaren i litteratur, Svetlana Aleksijevitj, nu den enda som fortfarande är på fri fot och finns i Belarus.

Svetlana Aleksijevitj fotograferades i Minsk den 26.8 då hon förhördes angående bildandet av oppositionsrådet.
Bildtext Svetlana Aleksijevitj fotograferades i Minsk den 26.8 då hon förhördes angående bildandet av oppositionsrådet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt Yle uutiset har Aleksijevitj berättat att hon får samtal från okända nummer och att någon försökt bryta sig in hos henne.

Enligt Yle uutisets uppgifter tillkallade Aleksijevitj journalister då någon eller några försökte ta sig in hos henne på måndag förmiddag och de försvann då journalisterna kom på plats.

Aleksijevitj svenska översättare Kajsa Öberg Lindsten uppgav för SVT att "män i svarta masker" hade dykt upp utanför författarens dörr.

Sveriges ambassadör Christina Johannesson sade till SVT att diplomater tog sig hem till Aleksijevitj och höll henne sällskap under eftermiddagen. Hennes svenske förläggare Ola Wallin uppgav för TT att diplomater "agerar ett slags skydd för henne".

"Utan dialog riskerar vi ett inbördeskrig"

President Aleksandr Lukasjenko verkar öka trycket ytterligare mot oppositionsföreträdare, men Aleksijevitj uppgav på onsdagen att hon inte vill lämna landet.

- Samhället måste reformeras, vi har alltid förespråkat fredliga protester. Utan dialog riskerar vi ett inbördeskrig, sade hon till belarusiska journalister.

Enligt Aleksijevitj har oppositionsrådet ingalunda försökt förbereda någon statskupp som Lukasjenko och hans närmaste män hävdar, i stället vill man förhindra en splittring.

- Det är uppenbart att Lukasjenko är rädd för förhandlingar och försöker lamslå samordningsrådets arbete och skrämma dess medlemmar. Men förhandlingar är det enda alternativet och det måste Lukasjenko acceptera, sade oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja till nyhetsbyrån Reuters tidigare på onsdagen.

Samtidigt krävde hon att Znak friges. Tichanovskaja själv befinner sig i exil i Litauen.

Kl.15.20 uppdaterades rubrik, rubrikbild och text med nya uppgifter om Aleksijevitj.

Källor: Reuters, AFP, SVT, SR, Yle

Diskussion om artikeln