Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Regeringen Johnsons brexitplaner väcker bestörtning: "Bryter mot internationell rätt och undergräver förtroendet"

Från 2020
Boris Johnson talar till underhuset i London.
Bildtext Premiärminister Johnson lämnade lagförslaget till det brittiska underhuset på eftermiddagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den brittiska regeringen har i dag lämnat en omstridd proposition som ska reglera handeln mellan de olika delarna av Storbritannien då övergångsperioden mellan EU och Storbritannien löper ut vid årsskiftet. Kritikerna befarar att Storbritanniens internationella anseende kan ta skada av planerna.

Regeringen Johnson kastade in en brandfackla i de pågående handelsförhandlingarna med EU genom att offentliggöra ett lagförslag som kan bryta mot innehållet i det utträdesavtal som EU och Storbritannien enades om i samband med brexit.

Propositionen skulle bland annat ge enskilda ministrar möjlighet att ignorera delar av det protokoll i utträdesavtalet som ska trygga en öppen gräns mellan Irland och Nordirland.

Boris Johnson försvarade lagstiftningen vid premiärministerns frågestund i underhuset. Han sa att lagarna ska fungera som ett juridiskt skyddsnät mot extrema eller irrationella tolkningar av Nordirlandsprotokollet från EU:s sida.

Protokollet syftar till att bevara en öppen gräns på Irland efter brexit.

Enligt propositionen skulle varor från Nordirland ha oinskränkt inträde till den brittiska marknaden. Samtidigt slår man fast att EU:s regler för företagsstöd som fortsätter att gälla på Nordirland inte ska tillämpas i övriga delar av Storbritannien.

Bestörta reaktioner inom EU

EU har reagerat med bestörtning på regeringen Johnsons planer.

Kommissionsordföranden Ursula von der Leyen skriver på Twitter att hon är oroad över den brittiska regeringens avsikter att bryta mot innehållet i utträdesavtalet.

von der Leyen ser planerna som ett brott mot internationell rätt som undergräver förtroendet för Storbritannien.

Kommissionären Maroš Šefčovič meddelade i dag att man kommer att sammankalla den gemensamma kommitté som övervakar tillämpningen av utträdesavtalet för att ta itu med frågan tillsammans med Storbritannien.

- Utträdesavtalet är inte föremål för omförhandlingar. Vi förutsätter att utträdesavtalets bokstav och anda ska respekteras, sa Šefčovič efter att ha talat med brittiska ministern Michael Gove igår kväll.

Kritiska parlamentariker frågade ut Johnson

I samband med det brittiska underhusets frågestund fick premiärminister Johnson besvara kritiska frågor gällande propositionen.

Ian Blackford från skotska nationalistpartiet SNP anklagade regeringen Johnson för att koncentrera makten till London på ett sätt som för tankarna till en skurkstat.

Johnson kontrade med att propositionen tvärtom syftar till att underlätta handelsförbindelserna inom Storbritannien, vilket enligt honom bland annat kommer att gynna Skottland.

Premiärministern fick även frågan om varför vanliga britter ska följa landets lagar om regeringen är beredd att avvika från internationella överenskommelser.

Johnson besvarade frågan kort med att konstatera att alla britter förväntas följa landets lagar.

Kritik från de egna leden

Det är inte enbart oppositionen som är kritisk till Johnsons planer.

Johnsons föregångare på premiärministerposten Theresa May gick igår ut med en varning om att Storbritanniens internationella rykte kan ta skada om man avviker från innehållet i utträdesavtalet.

Tidningen Financial Times rapporterade i sin tur om att chefen för regeringens juridiska enhet Jonathan Jones avgått i protest mot regeringens planer på att justera innehållet i utträdesavtalets Irlandsprotokoll.

Utträdesavtalet garanterar öppen gräns på Irland

Dagens proposition kan ses som ett sätt för Boris Johnsons regering att hantera den motsättning som finns inbyggd mellan innehållet i utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU och de politiska löften Johnson gett sina väljare.

Utträdesavtalet utgår från Nordirland fortsätter följa en del av EU:s handels- och tullregler i syfte att trygga en öppen gräns på Irland i enlighet med fredsavtalet från 1998.

Samtidigt skulle en öppen gräns på Irland utgöra ett hot mot EU:s inre marknad då Storbritannien efter den pågående övergångsperioden bildar en egen tullunion.

Därför kräver EU att kontroller av varor som förs in i Nordirland från resten av Storbritannien. Gränskontroller mellan Nordirland och övriga Storbritannien ses i sin tur som anstötligt av många britter.

Tillsvidare har man ändå inte lyckats finna en lösning på hur den irländska gränsfrågan ska kunna lösas utan gränskontroller.

Förhandlingarna med EU går in i avgörande fas

Förhandlingarna om ett framtida handelsavtal mellan EU och Storbritannien som pågått sedan mars är nu inne i ett avgörande skede.

I början av veckan gick Boris Johnson ut med ett krav om att man måste nå en överenskommelse före den 15 oktober.

Det är ändå få som tror att det ska gå att enas på en så kort tid. Enligt många analytiker ökar regeringen Johnsons utspel under de senaste dagarna på risken för att de pågående förhandlingarna blir resultatlösa.

Om EU och Storbritannien inte lyckas enas om ett avtal före årsskiftet blir man tvungen att följa världshandelsorganisationen WTO:s handelsregler. Det här skulle innebära betydande handelshinder jämfört med nuläget.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln