Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jouren vid Raseborg sjukhus förändras - alla måste ringa först och kolla om de har rätt till jourvård

Från 2020
Uppdaterad 10.09.2020 10:14.
Person som villa huvudet över korsade armar.
Bildtext Ångest eller depression som plötsligt blivit svårare är en sådan situation där du har rätt att få vård vid primärvårdsjouren i Ekenäs. Men ring först 116 117.

Jouren vid Raseborgs nya sjukhus tar från och med oktober endast emot klienter som insjuknat eller skadat sig plötsligt.

Västnylänningar kan inte längre åka till jouren utan att först ha ringt jourhjälpen och kontrollerat om de behöver vård genast och vart de i så fall ska söka sig.

Det uppger Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS som beslutat stänga den så kallade samjouren i slutet av september. I stället öppnar 1.10 klockan 8 en dygnetruntjour på lägre, så kallad primärvårdsnivå.

Framöver ringer man alltså först jourhjälpens kostnadsfria telefonnummer 116 117 för att få reda på om man har rätt att få jourvård inom ett dygn från insjuknandet eller hur man klarar sig på egen hand.

Exempel på fall där jourvård kan behövas:

  • Plötslig svullnad i ena benet
  • Feber som plötsligt stiger
  • Outhärdlig ryggsmärta
  • Skada orsakad av olycka, som ger symtom du inte klarar av hemma, till exempel blödning, hård smärta eller svårigheter att gå
  • Näsblod som inte slutar
  • Ångest eller depression som plötsligt blivit svårare

De som behöver mer akut eller krävande specialiserad sjukvård, styrs framöver till samjouren vid Lojo sjukhus eller andra jourenheter inom HUS.

När ska du ringa 112?

I en nödsituation, såsom vid svår bröstsmärta, andningssvårigheter eller förlamningssymtom, ska man naturligtvis alltid ringa nödnumret 112 direkt.

Man kan i vanlig ordning ringa hälsovårdscentralen för att få information och rådgivning. Hälsovårdscentralen i Raseborg svarar i telefonen vardagar klockan 8-16.

Specialtillståndet ännu inte spikat

Officiellt har sjukhuset ännu inte fått det krävda specialtillståndet för en dygnet runt primärvårdsjour. Det är social- och hälsovårdsministern som beviljar ett sådant tillstånd.

10.9.2020 klockan 10.15 Artikeln uppdaterades med information om att man kan ringa hölsovårdscentralen för att få rådgivning.

Diskussion om artikeln