Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Du är inte traditionellt vacker" – nytt "snällt" typsnitt ska få dig att tänka på dina ordval på nätet

Från 2020
Typsnitt som ändrar fula ord mot snälla. "I hate you blir" "I disagree with you". På bilden syns också en kvinnas ansikte som tittar på texten.
Bildtext När man skriver jag hatar dig på engelska (I hate you) med fonten blir texten så här i stället.
Bild: The Polite Type/Pressbild

Hatretorik och trakasserier är vardag på nätet. Bland unga är det ett problem som man har försökt komma åt på olika sätt i flera år. Ett nytt sätt att försöka komma åt problemet är typsnittet PoliteType, som kan beskrivas som "det snälla typsnittet".

Har du någonsin varit elak mot någon verbalt? Sagt fula saker till någon med avsikt att såra? Tänk dig då om du hade en liten spärr i huvudet som filtrerade dina ordval och föreslog snällare alternativ.

För de flesta brukar hjärnan och en viss hövlighetskänsla samverka för att uppnå den här effekten, men ibland funkar det bara inte. Till exempel om man är riktigt arg.

Nu när vi har tillgång till nätets alla vrår låter många sin galla flyta ut i hela världen, utan en tanke på vem det skadar, och hur mycket.

Typsnittet baserar sig på ordlistor som gjorts på workshops och fonten uppmanar användaren att fundera på ens eget språkbruk direkt när man skriver

― Kia Haring global chef för kommunikation och hållbarhet på TietoEvry

Den här misshandeln med ord som vi utsätter andra för på nätet sker oftast via text, och här finns det faktiskt möjligheter att filtrera. En sådan möjlighet, typsnittet PoliteType, lanserades nyligen, och det har skapats i Finland.

En slags autokorrigering

PoliteType är en slags autokorrigering för folks eventuella vilja att skada och mobba varandra med ord via nätet. Typsnittet görs som ett projekt för att i synnerhet motverka nätmobbning bland unga.

Databasen som allt baserar sig på är framtagen av språkvetare och unga. Projektet är ett samarbete mellan Barn- och ungdomsstiftelsen, TietoEvry och Great Apes.

– Det är en font som man kan ladda ner på en dator och fungerar som vilken font som helst, till exempel i ett textredigeringsprogram. Typsnittet baserar sig på ordlistor som gjorts på workshops och fonten uppmanar användaren att fundera på ens eget språkbruk direkt när man skriver, säger Kia Haring global chef för kommunikation och hållbarhet på TietoEvry.

En del av företaget är det före detta it-företaget Tieto som gått ihop med norska Evry. Initiativets syfte är att försöka minska nätmobbning och diskriminering i digitala kanaler.

– Och att främja ansvarsfullt användande av teknik och jämlikhet och inkludering, speciellt bland unga. För oss är projektet en fortsättning på samarbetet med Barn- och ungdomsstiftelsen, säger Haring.

Så här fungerar typsnittet

Fonten kan laddas ner gratis på nätet och den fungerar som ett slags autokorrigeringsfunktion som du säkert känner igen från din telefon.

Om du skriver ett ord eller en fras som typsnittets databas uppfattar som stötande, så ersätts frasen eller ordet med någonting mer neutralt. Till exempel blir frasen “du är ful” till “du är inte traditionellt vacker” och ordet “dum” blir “fånig eller tassig (engelskans "silly")”. Fonten fungerar tillsvidare endast på engelska.

En flicka ligger på en soffa och granskar sin telefon.
Bildtext Nätmobbning är ett stort problem i synnerhet bland unga.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Om det är riktiga grovheter, med mycket svordomar, så censureras svordomarna. Typsnittet lägger då en suddig bubbla över svordomarna. Kan det här då tolkas som censur?

– Visst har vi funderat på yttrandefrihet, men vi tycker inte att fallet handlar om det. Syftet med initiativet är inte att begränsa yttrandefrihet eller påverka debattens innehåll, utan att uppmuntra unga och äldre nätanvändare att själva reflektera över sina ordval, säger Haring.

"Viktigt att tänka på hur ordval påverkar tonen i diskussionen"

Det är så klart helt frivilligt att ladda ner fonten. Ledorden i projektet är enligt Haring just frivillighet och diskussion.

– Nätmobbning är ett allvarligt problem som påverkar många barn och unga och också vuxna. Det är viktigt att tänka på hur ordval påverkar tonen i diskussionen. PoliteType gör det på ett konkret sätt och med direkt feedback genom att ändra de stötande uttrycken till mer neutrala uttryck.

Alla grovheter kan typsnittet heller inte stoppa. I synnerhet inte om den som skriver är mer kreativ i sitt språkbruk.

"Kräver vidareutveckling"

I vissa fall blir också programmet förvirrat av mänsklig interaktion: ibland kan ett ord vara stötande, men i ett annat sammanhang kan ordet förmedla faktisk information. Sådant här kan fonten inte alltid känna igen.

– Det har varit ett problem med de engelska orden – i vilket sammanhang ett ord kan vara sårande eller ett stötande uttryck?

Till exempel det helt neutrala uttrycket "I want to pet my raccoon (jag vill klappa min tvättbjörn)" blir till exempel fel eftersom “coon” också är ett nedlåtande ord för en svart person.

– Vi har testat fonten med unga och våra samarbetspartners, det är en betaversion och kräver vidareutveckling.

Hoppas på att kunna expandera utomlands

Projektet är finländskt, men man hoppas på att också kunna samarbeta med barnskyddsorganisationer i andra länder i Norden, som till exempel i Sverige.

Förhoppningen är enligt Haring att kunna expandera både språkutbudet och vokabulärdatabasen.

– Målet är att öka diskussionen kring nätmobbning och vad man kan göra för att minska det. Det här kan användas som ett hjälpmedel för att stöda de här diskussionerna i undervisningen i skolan eller hemma med föräldrarna. Vi riktar oss till skolorna.

Enligt Haring gäller det att påverka människornas attityder.

– Var och en måste själv fundera på sin språkanvändning och respektera andra, säger Haring.

Diskussion om artikeln