Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fantasyspelet har gett fotbollsintresset en ny dimension – Johannes och Emil lägger ner flera timmar i veckan på sina lag

Från 2020
Uppdaterad 10.09.2020 08:09.
Emil Friman och Johannes Björkqvist.
Bildtext Emil Friman och Johannes Björkqvist.
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist

Det är inte enbart på planerna som dueller utspelas i världens största fotbollsliga Premier League. I den virtuella världen samlas miljoner människor varje säsong och tävlar om poäng. Nu vill fantasterna Johannes Björkqvist och Emil Friman veta vem som är bäst i Svenskfinland på Fantasy Premier League.

På lördag startar en ny säsong av Premier League och för fotbollsentusiasterna Johannes Björkqvist och Emil Friman är det bråda dagar. Duon är inbitna fans men det är inte bara favoritlagens matcher som lockar.

Björkqvist och Friman är två av drygt sju miljoner människor runt om i världen som spelar managerspelet Fantasy Premier League.

– Det är bara några dagar kvar nu till start och det börjar stressa lite. Det är både en känsla av att "nu börjar det äntligen", samt lite stress, säger Friman.

Satsa på känsla eller statistik?

Spelet går ut på att man ska köpa ihop ett lag bestående av 15 spelare i den engelska ligan. Man har 100 fiktiva miljoner pund att spendera och varje spelare får poäng baserat på hur man presterar i verkligheten.

Poäng får man bland annat när en spelare gör mål, för assist och när en målvakt håller nollan. Minuspoäng delas också ut för bland annat en missad straff samt gula och röda kort. Laget är inte bestående utan man kan göra byten under säsongen.

– Jag är en sådan som går mer på känsla i val av spelare. Jag kan titta på en match och känna att där är en spelare som jag borde ha i mitt lag. Jag bygger inte så mycket på statistik utan mer på känsla och det har under de senaste åren visat sig vara ganska dumt, säger Björkqvist.

– Jag går bara på statistik och odds. Det finns en massa olika system att räkna ut vem som borde göra mål, vilket lag som borde hålla nollan och så vidare. Just nu har jag en preliminär plan för de fem första veckorna, säger Friman.

Kevin De Bruyne.
Bildtext Kevin De Bruyne var den spelare som samlade mest poäng i Fanasy Premier League förra säsongen.
Bild: EPA-EFE/Peter Powell / POOL

Fantasyspel startade i USA på 1950-talet och har växt sig starkt sedan dess. I och med internet och sociala medier upplever spelen nu sin guldålder.

Det är inte bara inom fotbollen som intresset är stort, fantasyspel i sporter som ishockey, basket, och amerikansk fotboll har också flera miljoner användare.

– Vill man följa med en sport så är det här ett sätt att fördjupa sig ännu mer. Man blir verkligen insatt. Fantasyspel är också ett passivt spel och man måste inte lägga hela sin fritid på det, därför tror jag också att intresset är så stort, säger Friman.

Fantasy Premier League ägs och styrs av Premier League. Spelet lanserades hösten 2002 och hade då ungefär 18 000 spelare. Redan i början växte intresset explosionsartat och har bara ökat sedan dess.

En inbiten spelare är världsmästaren i schack, norrmannen Magnus Carlsen. Förra säsongen låg Carlsen under en period bäst till av alla i hela världen men fick till slut nöja sig med en elfte plats.

Carlsen lägger ner mycket tid på att titta på matcher, gå igenom statistik och försöka hitta spelare som andra har undervärderat.

– Det är ungefär som att betta på sport. Du kan ge dig själv en bättre chans genom att titta på data men man måste fortfarande följa sin magkänsla och ha tur. Även om du är bra, vilket jag inte påstår att jag är, så måste man ha en otrolig tur för att knipa förstaplatsen, sa Carlsen till The Guardian tidigare i år.

Vill samla alla i Svenskfinland

När man skapat ett lag kan man utmana andra spelare i olika ligor. Det kan vara allt från kompisligor till stora ligor med en arrangör och den som samlat mest poäng under en hel säsong vinner. I vissa ligor kan det finnas pengar i potten, i andra är endast äran på spel.

Johannes Björkqvist och Emil Friman vill nu samla hela Svenskfinland på en och samma plats under den kommande säsongen. Därför har man startat en liga och en Facebookgruppen Premier League och Fantasy Premier League Svenskfinland.

Facebookgruppen ska finnas till för bland annat diskussioner och nyheter, och i ligan ska man kora Svenskfinlands Fantasymästare.

– Många är intresserade av Premier League och Fantasy, och vi tror att det kan ge ett mervärde. Det har redan varit ett stort intresse och folk har på egen hand startat diskussioner i gruppen utan att vi har varit inblandade.

– I Fantasy finns också rivaliteten och vi får se vilken region eller by som är bäst i Svenskfinland. Plötsligt kan vi ha fyra från Esse i topp-tio – vad tusan har de i sitt dricksvatten kan man fråga sig då. Man behöver heller inte spela utan man kan vara med i Facebookgruppen enbart för diskussionerna eller för att till exempel hitta gamla vänner från armén, säger Björkqvist.

Så den sociala biten är minst lika viktig som tävlandet?

– Absolut. Vi är ju i en liten ankdamm där alla känner någon från något håll i Svenskfinland, säger Friman.

Emil Friman visar sitt fantasylag på telefonen.
Bildtext I Fantasy Premier League har man 15 spelare som samlar poäng under en säsong.
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist

Premier League erbjuder nästan dagligen bland annat tips på vilka spelare det lönar sig att hålla ett öga på inför nästa omgång. Det finns också mängder med poddar, videokanaler, forum och webbplatser som går ligan på djupet varje vecka.

Hur mycket tid lägger ni ner på ert lag?

– Det beror lite på hur bra det går. Går det jättebra så lägger man ner mindre tid, men går det sämre försöker man hela tiden göra en massa byten och fundera hur man ska agera. Med allt snack runtomkring blir det säkert åtminstone en timme om dagen, säger Björkqvist.

– Det kan nog bli mer för mig. Jag lyssnar till exempel på timslånga poddar då jag är ute och promenerar. Så finns det ju statistik och forum som jag följer. Det är nog många timmar men det beror också på hur man räknar, säger Friman.

Har ert fotbollsintresse fått en annan dimension via spelet?

– Utan tvekan, intresset är mycket större nu. Man är betydligt mer insatt i alla lag och spelares klubbyten, säger Friman.

– Man får också ett intresse för "de dåliga" klubbarna. Man vill läsa på om alla klubbar och se vilka spelare som kan passa i ens lag, säger Björkqvist.

Diskussion om artikeln