Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Semenyas klagan avslogs, testosterongränserna förblir: "Att utesluta kvinnliga idrottare på grund av naturliga egenskaper sätter World Athletics på fel sida av historien"

Från 2020
Caster Semenya poserar glatt.
Bildtext Caster Semenya accepterar inte beslutet att inte få tävla utan medicinering.
Bild: Noushad Thekkayil / EPA-EFE / All Over Press

Högsta domstolen i Schweiz har förkastat Caster Semenyas klagan vad testosterongränser på löpsträckor i friidrott beträffar. Semenya accepterar inte beslutet att hon inte får tävla i sin paradgren 800 meter på grund av för hög testosteronhalt.

Idrottens skiljedomstol CAS slog i fjol fast att den 29-åriga Caster Semenya inte får delta på vissa löpsträckor utan att ta preparat som sänker på hennes testosteronhalt.

Det internationella friidrottsförbundet World Athletics bestämde år 2018 (då kallades förbundet ännu IAAF) att löpsträckor på mellan 400 meter och 1609 meter för kvinnor ska ha testosterongränser.

Tillsammans med Sydafrikas friidrottsförbund överklagade Semenya i fjol skiljedomstolens beslut till Schweiz högsta domstol som ett drygt år senare meddelar att CAS beslut står fast: Semenya får inte tävla på 800 meter utan medikament som sänker hennes testosteronhalt.

"Äventyrar vår hälsa"

Beslutet innebär att Semenya, som är regerande olympisk mästare på 800 meter, inte får försvara sitt OS-guld i Tokyo nästa år. Utan att ta preparat som sänker hennes testosteronhalt, vill säga.

Orsaken är att de högre testosteronhalterna, enligt både CAS och den schweiziska domstolen, ger Semenya för stora fördelar i förhållande till andra kvinnliga löpare.

Men sydafrikanskan har hela tiden meddelat att hon inte tänker genomgå behandling av det slaget.

– Jag är mycket besviken över detta beslut, men vägrar låta World Athletics droga mig eller hindra mig från att vara den jag är. Att utesluta kvinnliga idrottare eller äventyra vår hälsa enbart på grund av våra naturliga egenskaper sätter World Athletics på fel sida av historien, säger Semenya i ett pressmeddelande.

– Jag kommer att fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter för kvinnliga idrottare, både på banan och utanför banan, tills vi alla kan springa fritt som vi föddes. Jag vet vad som är rätt och kommer att göra allt jag kan för att skydda grundläggande mänskliga rättigheter, för unga flickor överallt, säger Semenya.

Sista ordet inte sagt

Juristen Gregg Nott, som länge fungerat som Semenyas rådgivare, säger att kampen inte är över än.

– Nelson Mandela lärde oss att idrott har makt att inspirera och förena människor. World Athletics-reglerna som upprätthålls av den schweiziska domen gör varkendera. Men detta bakslag kommer inte att vara slutet på Casters berättelse, säger Nott enligt pressmeddelandet, och tillägger att Semenyas stora, internationella team kommer att jobba hårt för att upphäva beslutet.

– Vi står med Caster. Vi står enade och enade är vi starka.

I mars meddelade Semenya att hon i stället tänker försöka ta sig till OS i Tokyo på 200 meter, där testosterongränserna inte gäller. Hennes personbästa tid på den sträckan är tills vidare alltför långsam för att ge henne en OS-plats.

Semenya har vunnit två OS-guld och tre VM-guld på 800 meter, och sedan 2016 är hon obesegrad på medeldistanssträckan.

Diskussion om artikeln