Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Svårt för Löfven att lyfta sin "sjujäkla välfärdssatsning" när högern dundrar på om gängkriminella som skjuter oskyldiga

Från 2020
Uppdaterad 09.09.2020 23:33.
En bild på Sveriges statsminister Stefan Löfven med Svenska Yles Marianne Sundholm som ikon i förgrunden.
Bildtext "Det är naturligt att statsminister Stefan Löfven gör sitt bästa för att fokus nu ska ligga på välfärden", skriver Svenska Yles Marianne Sundholm.

Efter en coronavår med konsensuspolitik i Sverige är det i gängkriminaliteten den politiska hösten nu tar fart. Ulf Kristersson, Ebba Busch och Jimmie Åkesson har unisont kopplat brottsbekämpning med invandring och misslyckad integration, och i kväll gjorde Stefan Löfven det också, för första gången.

– Om man har en migration som innebär i storleksordning att man inte klarar av integrationen då blir det så att vi får sociala spänningar i ett samhälle och det är inte bra.

Så sade Stefan Löfven i kvällens utfrågning i SVT:s Aktuellt, vilket ledde till stora rubriker om hur statsministern ändrat sig: det är första gången Löfven medger en koppling mellan migration och brottslighet. Socialdemokraterna har hittills nekat att den kopplingen finns.

Men de senaste veckorna och särskilt de senaste dagarna har det blivit klart att gängkriminaliteten åter är den mest brinnande politiska frågan i Sverige just nu.

Det är förstås väldigt svårt för Löfven att fortsätta fokusera på välfärdssatsningar när motståndarna dundrar på om gängkriminella som skjuter oskyldiga.

Försökte lyfta välfärdsmiljarderna

Tidigare den här veckan var det välfärdssatsningarna som som Löfven försökte fokusera på, både på dagens partiledardebatt, på gårdagens öppning av riksmötet och på måndagens pressträff om alla miljarder välfärden ska få.

Coronakrisen i Sverige har blottat stora brister i välfärdsstaten Sverige, och därför öser regeringen nu pengar över välfärd och särskilt äldreomsorgen, löd budskapet.

Det är naturligt att statsminister Stefan Löfven gör sitt bästa för att fokus nu ska ligga på välfärden och äldreomsorg, inte bara på grund av hans partifärg utan också för att det i högsta grad ligger i regeringens intresse att visa att man på allvar tänker göra något åt de brister som orsakade tusentals dödsfall i Sverige i våras.

Ni får ursäkta, men det här är en sjujäkla satsning på välfärden

På måndagens pressträff med Lööf tog statsministern till brösttonerna: "Ni får ursäkta, men det här är en sjujäkla satsning på välfärden".

Brösttoner för välfärdsfokus lär behövas. Efter pressträffen om miljarderna till äldreboendena ställde journalisterna framför allt frågor om gängkriminalitet och brottsbekämpning. Det var också det som helt väntat blev fokus på partiledardebatten i dag, och inte välfärdsmiljarderna.

Borgfreden under coronakrisen gör strategin svår att debattera

Efter sommarens och höstens uppmärksammade fall där oskyldiga drabbats och hela bostadsområden hållits i gängens våld finns det all orsak att debattera åtgärder mot gängkriminalitet.

Men det finns dessutom en vilja hos oppositionen, och säkert också hos medierna, att gå vidare till andra frågor än coronahanteringen nu.

Coronaåtgärderna är svåra att skapa ordentlig debatt omkring. Både Moderaterna och de andra oppositionspartierna var med och bestämde om åtgärderna i våras.

Frågan om gängkriminalitet för partierna tillbaka i ett välbekant debattspår. Oppositionen säger att regeringen inte gör något och regeringen upprepar att de visst gjort en hel del.

Halvvägs i mandatperioden: Börjar valförberedelserna synas?

Debatten om gängkriminalitet påverkas också av det allmänna politiska klimatet där polariseringen ökar och snabba lösningar belönas.

DN tar upp utmaningarna med att plocka politiska poäng på långsiktigt arbete, något som också söndagens Godmorgon världen i P1 diskuterat. När väljarna är så rörliga blir det viktigt för partierna att vinna över dem med snabba lösningar.

Då är det lättare att till exempel efterlysa snabba straffåtgärder, än att fokusera på det långsiktiga arbetet som behövs för att stärka skolor och utsatta områden.

Migrationspolitik och försvaret på agendan – och kanske, kanske också klimatpolitik?

Vilka andra politiska frågor finns det plats för i debatten i höst då? De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen kommer att dominera den svenska politiken ett bra tag, och i något skede kommer också själva krishanteringen att diskuteras, senast när coronakommissionen är klar med sitt arbete.

Frågor som fortfarande kräver en lösning är försvarssatsningen som partierna inte lyckades komma överens om i våras, och migrationspolitiken som är en svår fråga för regeringen där Socialdemokraterna inte alls vill lätta upp i samma grad som Miljöpartiet vill.

Visst kan man förundras över att klimatfrågorna inte är ett större politiskt debattämne i Greta Thunbergs hemland

Miljöpartiet – som är regeringsparti, men också riksdagens minsta parti med bara 16 platser – har sent omsider tagit ställning mot utbyggnaden av Preemraffs oljeraffinaderi. Det här är en fråga som Socialdemokraterna inte velat yttra en åsikt om hittills.

Miljöorganisationer och -aktivister i Sverige har de senaste veckorna varit väldigt aktiva med att dels demonstrera mot Preemraffplanerna, dels med att lobba för att Sverige ska ställa högre krav på EU:s klimatlag.

Men visst kan man förundras över att klimatfrågorna inte är ett större politiskt debattämne än så, i Greta Thunbergs hemland.

Till höger vittras nya blockmöjligheter – och så är Annie Lööf tillbaka

När högern enas i sin hårda regeringskritik gällande gängkriminalitet är det fortfarande intressant att se hur mycket de kan närma sig varandra i andra frågor.

Ända sedan Sverigedemokraterna tog plats i riksdagen på allvar och de klassiska blocken splittrades har det spekulerats i möjligheterna för ett nytt högerblock mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Ulf Kristersson (M) ses redan ofta sida vid sida med Ebba Bush (KD), men det är tydligt att det finns en öppning för större samarbete med också Jimmie Åkesson (SD).

Hittills har de politiska experterna ändå inte sett att Moderaterna kunde gå så långt som att släppa in Sverigedemokraterna i regeringen.

Det var en intressant signal att Annie Lööf och Stefan Löfven på tumis tog emot pressen

Det finns också andra politiska samarbeten som det lönar sig att hålla ett öga på. En intressant faktor är definitivt Annie Lööfs comeback efter sin föräldraledighet.

Det var en intressant signal i sig att just Annie Lööf och Stefan Löfven, på tumis, tog emot pressen i måndags när de berättade om välfärdsmiljarderna, utan andra partiledare från regeringen eller januarisamarbetet.

Centerpartiet är klart starkare än Miljöpartiet som sitter i regering. Annie Lööf leder Sveriges fjärde största riksdagsparti med 31 platser i riksdagen, och det finns dessutom en välvillig inställning till samarbete med Socialdemokraterna bland Centerpartiets väljare, visar undersökningar.

Om de här partierna kan komma varandra ännu närmare än nu är också intressant att följa med.

Det blir ingen tråkig höst, den politiska hösten i Sverige.

Texten uppdaterad vid 22 med uppgiften om Löfvens uttalande i Aktuellt.

Diskussion om artikeln