Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kommentar: Bojkott av enskilda artister löser inte problemet med skadliga relationer

Från 2020
Anna Lillkungs kommentar om cancel culture.
Bildtext Förra veckan spred sig en uppmaning till bojkott av en svensk artist och producent som en löpeld på sociala medier. Samtidigt blev etablerade medier kritiserade för att inte rapportera om fallet.
Bild: Unsplash / Yle

Kändisar är en del av samma samhälle som du och jag. Vi kan “cancel” - bojkotta - en artist, men vi kan inte cancela en dejtingkultur där unga tjejer blir utnyttjade av äldre män, skriver musikjournalisten Anna Lillkung.

För lite mer än en vecka sedan gick en numera 18-årig tjej ut med en rad händelser på sitt öppna Instagram-konto. Dessa berättade historien om hur hon som 15-åring träffade en känd svensk popartist, då 26 år, efter en av hans konserter i Stockholm år 2017.

Nästan ett år senare inledde de en relation, och tjejen i fråga illustrerar händelseförloppet med flera bilder på paret. Hon hävdar att artisten bland annat bjudit henne, en minderårig, på kokain och tagit med henne till nattklubbar.

Trots att relationen och känslorna varit ömsesidiga menar tjejen att artisten utnyttjat henne sexuellt då han inte respekterat att hon inte velat vara intim så ofta som följd av en tidigare våldtäkt.

Han har enligt henne pressat henne till att ha sex ett visst antal gånger i veckan för att han inte ska ”känna sig äcklig”.

Relationen har således innehållit flera destruktiva element, allt från otrohet till manipulation. Tjejen menar att hon som följd mått och fortfarande mår psykiskt dåligt i dag.

Hon påpekar ytterligare att svenska medier som Nöjesguiden tystat ner att artisten dejtat en så ung person och att många i branschen hållit honom om ryggen.

Mycket uppmärksammat på sociala medier

Vid första anblick kändes det inte så chockerande att just den här artisten skulle ha varit i problematiska relationer.

Han har byggt sin karriär på att göra låttexter om flyktvägar och självförakt. Om hur han inte kan svara annat än ”jag vet inte” när någon frågar varför han beter sig skitigt.

Han har också hyllats för det här – att han visat andra män att det är okej att visa och skildra stora känslor och negativa mönster.

I all sin destruktivitet har han ironiskt nog blivit en sorts symbol för anti-machomannen.

Fram tills nu då.

Historien och händelserna spred sig nämligen snabbt som en löpeld i de sociala medierna, och många uttalade sig mycket kritiskt mot artisten.

Artisten Little Jinder meddelade att hon bett sitt skivbolag plocka ner låten hon gjorde med artisten år 2018. Cherrie riktade ett inlägg mot Nöjesguiden på Twitter med orden ”I see you”, och medieprofilen Cissi Wallin var snabb med att påpeka att det är dags att stötta den unga tjejen.

Cherrie är uppvuxen i Lojo men bygger nu artistkarriären med hempunkt Stockholm.
Bildtext Artisten Cherrie har riktat kritik mot tidningen Nöjesbladet för att de inte rapporterat om fallet.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

Artisten har själv också bekräftat relationen och i halvhjärtade inlägg försökt rädda sitt eget skinn genom att berätta historien ur sitt perspektiv.

Tyvärr lät bortförklaringarna ungefär lika omtänksamma och genuina som artisten gör i sina låtar – och de var slutligen förgäves.

Drevet var redan igång och bojkotten kallad.

QAnon-konspiratörerna på Flashback kunde glädjas över att ha hittat ännu en "pedofil" att spy galla över. Detta trots att det enligt svensk lag inte är olagligt att ha sex med någon som fyllt 15 år så länge det finns samtycke.

Cissi Wallin ler mot kameran.
Bildtext Cissi Wallin är en av många kända profiler som på sociala medier uppmuntrat folk att backa upp den unga tjejen.
Bild: Eero Hannukainen EEROBILD AB/IBL/AllOverPress

Normaliserat med liknande relationer

Personligen tycker jag inte att det är lämpligt eller moraliskt att som 27-årig känd artist dejta en tonåring, även om jag anser att vi bör skilja på vad som inte är lämpligt och vad som är olagligt.

Jag klandrar heller inte den unga tjejen för att hon öppet berättar om en relation som påverkat henne mycket negativt.

Däremot tycker jag det är lätt att glömma bort att syna sig själv och även diskutera den större innebörden av det som hänt när vi som kollektiv rusar huvudstupa in i drevet.

En av de stora frågeställningarna som lyfts i samband med den här historien är ju hur vi, post-metoo, ska hantera alla de gråzoner vad gäller moralitet och samtycke som finns i många relationer – allt det där som är fullt lagligt, men kanske inte lämpligt.

De flesta av oss är medvetna om att samtycke och sex blir mer problematiskt när det gäller två personer som har en skev maktdynamik mellan sig, vilket oftast är fallet när det gäller en tonåring och en äldre person.

Ändå är relationer mellan vuxen och tonåring ganska normaliserade.

Här handlar det ju inte bara om enstaka fall med äldre kändisar som hängs ut. Det handlar om massor av unga tjejer (och killar) som känner att det är smickrande att få bekräftelse av en äldre person med makt eller kändisskap.

Och det handlar om massor av män (och kvinnor) som inte känner att det är moraliskt fel att inleda en relation med en tonåring, och som inte är beredda att ta konsekvenserna av det.

Drev och bojkott förenklar

”Jag kan inte fatta hur en nästan 30-årig man kan tycka att det är okej att bli tillsammans med en 16-åring”, sade en vän till mig när vi diskuterade fallet med artisten.

Jag höll med honom, men var samtidigt tvungen att erkänna att jag inte reagerade desto mer när jag själv var tonåring och en jämnårig dejtade betydligt äldre män.

Och jag reagerade inte så starkt när nyheten om artisten kom ut heller.

Att kända män dejtar avsevärt yngre tjejer, som även ibland är tonåringar, är ju inget nytt.

Och medan drev och uthängning i sociala medier förvisso är ett sätt att ifrågasätta den här normaliseringen blir det samtidigt ett förenklande.

Vi får det att verka som om det handlar om enstaka avskyvärda personer - eller pedofiler - och medierna som mörkar och skyddar dessa, medan vi bortser från att det finns otaliga liknande exempel, som inte inkluderar kändisar vi kan bojkotta.

Tre personer står framför en person som som också syns i deras mobiler med röd brakgrund.
Bildtext Uthängning i sociala medier är ett sätt att kritisera ett socialt beteende, men ändrar det något i grunden frågar sig Anna Lillkung.
Bild: Yle/Henri Salonen

Nya normer behövs

Istället borde vi fokusera på att skapa och upprätthålla nya normer eller lagar så att det inte anses som harmlöst när en äldre person dejtar en tonåring.

Enligt svensk lagstiftning spelar det ingen roll om du är 19 eller 45 år så länge den du har sex med är byxmyndig, det vill säga har fyllt 15 år (i Finland är motsvarande ålder 16 år).

Kanske behöver den lagstiftningen skärpas till, genom att till exempel ha en gräns för hur stor åldersskillnaden får vara när man har sex med en byxmyndig minderårig (15-18 år).

Och vill vi inte ändra lagstiftningen kan vi påverka styrande normer på andra sätt, genom att till exempel ta avstånd från böcker, filmer och tv-serier som romantiserar relationen mellan minderårig och vuxen, något som kriminologen Nina Rung gått in på i mer detalj i en bra krönika i Göteborgs-Posten.

Bild på Nina Rung med rött läppstift och läderjacka.
Bildtext Det har skrivits och debatterats mycket om det här fallet under de senaste veckorna. Kriminologen Nina Rung är en av dem som offentligt gett sig in i diskussionen.
Bild: Privat / Nina Rung

Det måste bli tydligt för tonåringar att det inte är smickrande eller en bekräftelse på mognad att få romantisk uppmärksamhet eller av en betydligt äldre person, utan problematiskt.

Och det måste bli tydligt för vuxna människor att det inte är okej att dejta barn, även om barnen är byxmyndiga.

Orimliga förväntningar på media

Drevet kring den svenska artisten visar också att det är många som förväntar sig att medierna ska ha en drivande roll i att visa och inspektera problematiska privata förhållanden, oberoende av om det är motiverat eller ej.

När många nu beskyllt medier för ”mörkläggning” och tyckt att artistens namn borde skrivas ut måste man ställa sig frågan vad som riktigt borde ha skrivits?

Eftersom det i det här fallet inte finns en anmälan eller direkt misstanke om brott är det svårt att se framför sig vad till exempel Nöjesguiden skulle ha skrivit om relationen.

Vi bör även komma ihåg att flera svenska medier fälldes för pressetiska övertramp under metoo, då främst för att män som blivit anklagade för våldtäkter och diverse övergrepp utan att vara åtalade och dömda namngavs.

Svenska medier är därmed betydligt mer försiktiga i dag gällande att skriva ut namn och anklagelser.

Flytta fokus

Artistens karriär kommer säkert lida en del som följd av den tidigare relationen med 16-åringen, oberoende av om hans namn skrivs ut eller ej. Alla behöver inte känna medlidande med honom för den sakens skull.

Däremot hoppas jag att vi kan gå vidare från att stirra oss blinda på det enskilda fallet till att fråga oss själva vilka sorts relationer vi inte tycker är okej och varför.

Då är nästa steg att börja förebygga att 27-åringar överhuvudtaget börjar dejta minderåriga.