Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Våldsam självmordsvideo cirkulerar på Tiktok och andra sociala medier – så här talar du med ditt barn om saken

Från 2020
Uppdaterad 10.09.2020 13:13.
Ett barn håller i en smarttelefon.
Bildtext Appen Tiktok är populär speciellt bland barn och unga. Bildsättningsbild.
Bild: Mostphotos

Den populära appen Tiktok, som används speciellt av unga, har sedan i söndags arbetat med att få bort en våldsam självmordsvideo som spridits på Tiktok och på andra sociala medier.

En representant från Tiktok säger till SVT att man just nu spärrar alla konton som laddar upp videon och sprider den, men att det är svårt att få bort den helt.

Orsaken är att videon också sägs figurera inbakad i andra videor, så att appanvändaren inte är beredd på innehållet.

"Uppmana hellre till diskussion än till förbud"

Våldsamma videor cirkulerar med jämna mellanrum på sociala medier, men det som gör det så problematiskt med spridningar på Tiktok är att man enkelt kan se innehåll som okända personer delar.

- På det sättet kan ett sådant här material få ganska stor spridning, säger Erika Strengell vid ungdomsportalen Decibel.

en kvinna i röda glasögon, röd mun och gult hår tittar in i kameran
Bildtext Även om ditt barn inte sett videon så är det här ett bra tillfälle att diskutera sådana här saker med barnet eller den unga, säger Erika Strengell vid ungdomsportalen Decibel.
Bild: Privat/Erika Strengell

Som vanligt när sådant här material sprids uppmanas föräldrar att tala med sina barn, men hur ska man gå till väga?

Vi ringde upp skolkurator Mats Bergvik, Janita Tasa från Rädda Barnen och Erika Strengell från ungdomsportalen Decibel för att höra deras tips.

Så här talar du med ditt barn om våldsamma videor och bilder på sociala medier

  • Var lugn och försök att inte föra över din egen oro på barnet.
  • Var ärlig. Våga tro att ditt barn kan hantera sådan här information, även när det handlar om döden. Anpassa förstås diskussionen till barnets ålder.
  • Uppmana barnet att inte se videon eller söka upp videon. Berätta att de ska stänga av appen eller videon direkt ifall de kommer i kontakt med den eller någon liknande video.
  • Berätta att det varken är okej eller lagligt att dela videor på våldsamt innehåll på sociala medier. Berätta också att ingen människa mår bra av att se sådant här, varken vuxen eller ung.
  • Förbjud inte barnet från att använda Tiktok eller andra sociala appar. Barnet kanske ändå använder appen i smyg och råkar se videon, men vågar i så fall inte berätta om det, för att hen är rädd för konsekvenserna av att ha brutit förbudet. På samma sätt kan ett barn också vara rädd för att berätta om att ha sett videon ifall det talats om förbud mot appen i hemmet.
  • Försök istället att skapa en trygg miljö i hemmet där frågor och diskussion är tillåtet, där alla känslor är okej och där ingen behöver lämnas ensam med sina tankar och funderingar.
  • Uppmana barnet att tala med en pålitlig vuxen ifall de kommer i kontakt med en våldsam video. Det kan vara en mamma, en pappa, en kurator, lärare eller annan vuxen som barnet litar på.

Källor: Erika Strengell vid ungdomsportalen Decibel, Mats Bergvik, skolkurator för lågstadieskolorna i Malax och Korsnäs och Janita Tasa, sakkunnig vid Rädda Barnens finska samtalstjänst Nettivihje.

Barn reagerar olika på obehagliga videor

De flesta reagerar starkt negativt på att se en sådan här video, säger Bergvik.

Känslor som kan förväntas uppkomma är till exempel rädsla, obehag och ångest. Unga kan också bli illamående en kortare eller längre tid.

Risken är ändå störst bland unga som redan innan de sett videon mått dåligt. Det finns nämligen forskning som visar att sådant här beteende kan smitta av sig bland ungdomar, vilket har setts bland annat gällande självskadebeteende, säger Bergvik.

- Det är kanske inte samma sak med självmord, men där är risken att ifall man redan mår dåligt och tänkt på att begå självmord, så kan det föra en över gränsen att faktiskt begå självmord, säger han.

"Det viktigaste en förälder kan vara är lugn"

Som förälder är det ändå viktigt att behålla lugnet i sådana här situationer, säger Erika Strengell.

- Det man vill visa är att man klarar av att ta emot deras funderingar och inte försöker föra över sin egen oro till barnet.

Dessutom är förbud ingen lösning. Det tycker varken Strengell eller Janita Tasa vid Rädda barnen.

- Det hjälper inte. Det viktigaste är att de vuxna ger råd om hur man ska reagera på skadligt material på nätet, säger Tasa.

- Man kan nämligen vara trygg på nätet - alla barn ser inte skadligt material på nätet. Så ta det lugnt och var en närvarande vuxen, uppmanar hon.

Behöver du tala med någon?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln