Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ett modernt höghusområde i trä växer fram nära Åbo slott - men betongen fortfarande kung då höghus byggs i Finland

Från 2020
Gula och röda höghus i trä, en skorsten syns i bakgrunden.
Bildtext Husen i Slottsfältet är i olika färger.
Bild: Yle/ Marko Ekström

Vi är vana vid att se höghus i betong, höghus i trä är däremot mer sällsynt. Men i Slottsfältet, ett stenkast från Åbo slott, får man inte bygga i annat än trä.

Det gamla industriområdet pryds nu av färgglada höghus i gult, vitt och rött - och fler ska det bli. De första invånarna har redan flyttat in och syrenhortensian prunkar fortfarande i höstregnet.

Slottsfältet ingår i ett nationellt pilotprojekt vars mål är att främja byggandet av trähus i Finland. Arkitekt Mika Rajala vid Åbo stad visar ivrigt runt i det nya bostadsområdet. Planeringsarbetet pågick i många år, och år 2017 var det dags att inleda byggarbetet.

- Vi vill förstås främja användningen av trä som material, många av oss tycker att trä är ett sympatiskt material. Vi gillar både hur det ser ut och hur det känns, säger Rajala.

Profilbild av Mika Rajala vid Åbo stad.
Bildtext Arkitekt Mika Rajala är nöjd med hur det ser ut i Slottsfältet.
Bild: Yle/ Marko Ekström

Staten hoppas på fler byggprojekt i trä

Tidigare i veckan presenterade Miljöministeriet statens planer på att främja trä som material, då nya offentliga lokaler byggs. Det betyder att allt fler skolor, vårdcentraler och idrottsanläggningar ska byggas i trä i framtiden.

Målet är att 45 procent av alla offentliga byggprojekt ska vara av trä år 2025. I fjol var siffran 15 procent.

Gamla trähuslägenheter är eftertraktade i Åbo. Det är populärt att bo i trähusområden såsom Raunistula, Martins och Port Arthur. Men Slottsfältet ska inte bli ett nytt Port Arthur, säger Mika Rajala vid Åbo stad.

Höghus i gult och vitt, Åbo slott skymtar i bakgrunden.
Bildtext En skymt av Åbo slott kan ses från innergården.
Bild: Yle/ Marko Ekström

- Vi vill understryka att det här är ett modernt bostadsområde i trä. Men vissa egenskaper som finns i Port Arthur finns också här, bland annat ville vi öka känslan av gemenskap då vi planerade innergårdarna, säger Rajala.

Det betyder exempelvis att alla bostäder inte har en egen bastu, utan att husbolaget har en gårdsbastu på innergården. Även klubblokaler har planerats på innergårdarna.

Betong har dominerat höghusbyggen sedan 1960-talet

Men varför är det så ovanligt att bygga höghus i trä? Till en viss del handlar det om gammal vana och attityder, säger Rajala.

Vi har också traditionellt ett stort kunnande i betongbygge. Det säger Niklas Kronberg, arkitekt på Schauman Arkitekter, som har planerat flera hus på området.

- Man bygger så som man har gjort tidigare och med de kunskaper man haft sedan tidigare. Tidigare fanns det inte så många alternativ, men nu finns det leverantörer som erbjuder mer trä, säger Kronberg.

Profilbild på Niklas Kronberg.
Bildtext Arkitekt Niklas Kronberg.
Bild: Yle/ Marko Ekström

Enligt honom har Slottsfältet varit ett trevligt och bra pilotprojekt för arkitektbyrån. De som har varit involverade i projektet har vant sig vid att bygga höghus i trä, och därför kan de nu föreslå trä som alternativ för kunderna på ett nytt sätt.

- Jag tror att den största utmaningen har varit att man inte har gjort det tidigare.

Mika Rajala vid Åbo stad hoppas att man kan dra nytta av erfarenheterna från Slottsfältet också i andra byggprojekt. Nu då projektet har pågått en längre tid har både myndigheter, byggbolag och invånare fått positiva erfarenheter och det kan gynna höghusbygge i trä i framtiden.

- Det här var ett experimentellt projekt. Jag tror att de erfarenheter och de tekniker som använts här också kan användas i framtiden i helt vanliga byggprojekt, konstaterar Rajala.

En röd höghusfasad i trä, balkonger med balkongmöbler i.
Bild: Yle/ Marko Ekström

Diskussion om artikeln