Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Havslax simmar längs fiskvägen i Åminnefors

Från 2020
En havslax i Svartån.
Bildtext En havslax som simmade längs fiskvägen i Åminnefors fastnade på bild.
Bild: Västra Nylands vatten och miljö

Havslaxen har hittat till fiskvägen i Åminnefors i Svartån. En videokamera, som installerats i fiskvägen, har dokumenterat de första laxarna.

Fiskarnas rörelser har följts med i Åminnefors fiskväg sedan maj med hjälp av en fiskräknare. I slutet av augusti fick man även en videokamera för att kunna följa med läget.

I maj-juni observerades stor aktivitet i Åminnefors fiskväg, då räknaren registrerade till och med över hundra fiskar per dygn som vandrade uppåt.

Det var lugnare i juli, men trafiken ökade i fiskvägen en aning i augusti.

"Gripande ögonblick"

Den nya videokameran togs i bruk i slutet av augusti och då kunde man konstatera att även laxar har hittat fiskvägen.

- Det var ett gripande ögonblick att se laxen på nästan 10 kilogram i all sin prakt lugnt simma förbi videokameran, säger Piia Nordström från Raseborgs stad som ansvarat för byggandet av fiskvägarna.

Projektchef Juha-Pekka Vähä från föreningen Västra Nylands vatten och miljö säger att det är lika viktigt att följa med hur fiskvägarna fungerar, som att bygga dem.

Västra Nylands vatten och miljö ansvarar för undersökningarna om hur fiskvägarna fungerar.

Vimba och lax borde vandra i Svartån

Svartåns fiskväg fungerar, konstaterar föreningen, och det gör det möjligt för vandringsfiskar, åtminstone vimba och lax, att vandra upp i ån.

Uppföljningen fortsätter till slutet av november. Då uppföljningen avslutats blir det klart vilka arter som har hittat fiskvägen redan under det första året.