Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det finns unga jägare, men ingen tar med dem" - nästan omöjligt att komma med i jaktlag i Åboland

Från 2020
Uppdaterad 10.09.2020 09:47.
En jägare med jakthund går över en åker.
Bildtext Arkivbild. Många nya unga jägare har svårt att få in en fot i jaktvärlden.
Bild: Mostphotos/Robert Nyholm

Tanken på att bli självförsörjande på kött, och inte behöva köpa massproducerat kött från livsmedelsbutiken fick Åbobon Jonas Holmberg att bestämma sig för att ta jägarexamen.

Han såg fram emot att småningom kunna fylla frysen med köttet av det vilt han själv skjutit. Men han blev snart besviken då det visade sig vara svårare än han hade tänkt sig att ens komma med i ett jaktlag.

Holmberg är ursprungligen från Esbo, men bor sedan något år tillbaka i Åbo. Holmberg upplever att det som en utomstående person är omöjligt att komma med i ett jaktlag i Åboland.

Efter att Holmberg tog sin jägarexamen ifjol, har han kontaktat flera olika jaktlag. Han har skrivit utförliga mejl i stil med en arbetsansökan där han presenterat sig själv och den situation han är i. Men svaren han fått tillbaka har varit fåordiga – i de fall han över huvud taget fått ett svar.

Vitsvanshjort fileras på köttdisken.
Bildtext Arkivbild. Jonas Holmberg hade sett fram emot att själv kunna börja jaga i stället för att behöva köpa sitt kött i butiken.
Bild: Yle / Jesper Alm.

- Svaren har varit nekande, en eller två meningar långa, där det stått att jag inte känner någon där och ingen känner mig, och jag äger inte heller någon mark, och så har det varit slut på meddelandet, säger Holmberg.

Holmberg har förståelse för att jaktlagen är noggranna med vilka de tillåter på sina marker, och att man som ny jägare inte kan räkna med att genast få komma med på själva jakten.

Man ger inte ens en chans för nya jägare att få komma med och säga 'hej' utan det kommer raka vägen ett nej

Men enligt Holmberg är problemet att man inte över huvud taget får en chans att visa vem man är.

- Det är det att man inte ens ger en chans för nya jägare att få komma med och säga ”hej” och visa sig själv utan det kommer raka vägen ett nej.

Holmberg tycker att det känns extra besynnerligt då han samtidigt läst och hört om hur det inom jaktvärlden klagas på att det inte finns tillräckligt med jaktintresserade unga människor.

- Det finns nog unga jägare, men ingen tar med dem.

Varje jaktlag har sina egna bestämmelser

Tomas Björkroth, som är verksamhetsledare vid Pargas jaktvårdsförening, känner till det här problemet som många nya jägare ställs inför sedan tidigare.

Enligt Björkroth har varje jaktlag sina egna regler och stadgar och det kan finnas stora skillnader mellan jaktlagen. Vissa är mera välkomnande av nya medlemmar, andra är mer restriktiva.

- Det finns jaktlag som behöver nya medlemmar, ja, men man vill ändå kanske välja och vraka lite gällande vem man tar in, och man kanske har regler som säger vem man kan ta in, säger Björkroth.

Tomas Björkroth i blå jacka och glasögon utanför Axxell Brusaby.
Bildtext Arkivbild. Tomas Björkroth.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Därför blir det också enligt Björkroth den nya jägarens uppgift att se efter vilka jaktlag som är möjliga att bli medlem i. Det kan därför vara svårt att bli medlem i just det jaktlag man själv helst skulle vilja tillhöra, och man kanske får välja ett jaktlag lite längre bort.

- Då tänker jag att det är som att komma med i vilken annan verksamhet som helst. Du behöver aktivt vara i kontakt och erbjuda att vara med och hjälpa till och kanske den vägen i något skede få förtroendet att komma med i jaktlaget, säger Björkroth.

Nya jägare lösning på hjortproblem?

Samtidigt som nya jägare kan ha svårt att komma in i ett jaktlag, växer hjortstammen i Egentliga Finland kraftigt trots rekordmånga beviljade licenser och mycket avskjutning. Det här syns bland annat i kraftigt ökande trafikolyckor.

Kunde ett svar på det ökande hjortproblemet då vara att ta in fler nya jägare?

Björkroth tror inte att det här på kort sikt är rätt väg att gå. Enligt Björkroth behöver de nya jägarna ändå komma med i verksamheten via jaktlagen. Det är viktigt för att de ska lära sig hur jakten fungerar och hur den är organiserad. Men det här tar tid, och därför är det här endast en lösning på lång sikt.

Någon helt ny lösning på hjortproblemet på kort sikt har Björkroth inte.

- Men det som man kan göra är att i och med att vakjakten på hjort nu är tillåten redan från första september, så skulle man se till att jaktinsatsen är stor redan nu i början av säsongen, man skulle skjuta mycket kalvar för att frigöra hindarna för att sen kunna jaga dem senare på hösten.

Enligt Björkroth kan man också koncentrera jakten till sådana ställen där man vet att det händer mycket hjortolyckor i trafiken för att så bra som möjligt få bukt på problemet.

En hjort på en gräsmatta, gula höstlöv. tittar rakt in i kameran samtidigt som den tuggar på något.
Bildtext Arkivbild. Hjortstammen ökar kraftigt i Egentliga Finland vilket bland annat syns i ökande trafikolyckor.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Betaljakt en möjlig inkörsport till jaktlagen

Då kvarstår ännu problemet för de unga jägarna som har svårt att komma med i ett jaktlag, men enligt Björkroth finns det möjligheter också för en del jaktlag att öppna upp sin verksamhet till viss del – i form av betaljakt.

- Då betalar du som kund för att få komma med på ett jakttillfälle. Mot betalning får man vara med och jaga med jaktlaget även om man kanske inte är beredd att ta med de nya jägarna i jaktlaget som medlemmar, säger Björkroth.

Allt fler hjortar på landsvägen - vem bär ansvar för trafikolyckorna som stadigt ökar?

36:10

Diskussion om artikeln