Hoppa till huvudinnehåll

Beskär dina äppelträd på hösten och håll träden starka och friska

Strömsös trädgårdsexpert Lena Gillberg bjuder på en guidad tur genom beskärningsdjungeln. Här får du enkla tips och råd för höstbeskärning av äppelträd.

Hösten som beskärningstid gäller främst äldre träd, men också unga fruktträd mår bra av kärlek och omtanke den här tiden på året.

Nyckeln till välmående och starka äppelträd är beskärning. En luftig krona är viktig så att trädet kan torka upp mellan regnskurar och höstdimma. När solen når fram till frukten blir den söt och god, just såsom vi vill ha den.

JAS-beskärning görs under sensommaren och hösten och är till nytta för alla äppelträd.

Här kan du läsa mer om JAS-beskärning och fördelarna med höstbeskärning för både unga och äldre träd.

Valet av klippstället på en gren är särskilt viktigt för att sårytan ska läka snabbt och säkert för äppelträdet.

Se hur du lägger snittet rätt för att undvika ingångsställen för olika sjukdomsangrepp på trädet och vad du ska tänka på när du placerar snittet på en gren.

Då man beskär grova grenar på ett träd är det bäst att använda en vass såg. Snittet görs i tre enkla steg.

Hösten är en bra tid att gallra kvistar. Man ser tydligt var grenarna växer för tätt för att kunna kallas luftiga och var de hänger för lågt under frukternas tyngd. Döda och torkade kvistar är också lätta att hitta.

Se vilka åtgärder som behövdes för Strömsös äppelträd.

Monilia är en väldigt vanlig svampsjukdom hos äppelträd, vars spridning bland trädgårdens fruktträd dock går att motverka.

Genom lite städning och kartgallring kan du förebygga förekomsten av den här s.k. mumiesjukan. Mer om monilia här.

Var alltid försiktig då du beskär träd. Har du möjlighet att göra det tillsammans med någon blir det både tryggare och roligare.

Se upp för fallande grenar, ställ stegen stadigt och handskas varsamt med vassa verktyg för att undvika onödiga skador på trädet. Om du sågar uppåt kan skyddsglasögon vara bra att ha för att undvika spån i ögonen.

En vinnande taktik för att våga beskära sitt äppelträd är att börja i en ände och ta lite åt gången. Se hur trädet reagerar och fortsätt med beskärningen följande år.

Trädet kommer att tacka dig med frisk och välsmakande frukt.